• Contact
Nicky tussen de verhuisdozen

Geldzaken met Nicky

'Op financieel gebied heb ik een slechte invloed op mijn vriend.'
28 februari 2023

Nicky Bours is 27 jaar en docent Nederlands. Waar geeft Nicky haar geld aan uit? En wat komt er maandelijks binnen? Zij en haar vriend hebben pas een huis gekocht. "Tijdens de gesprekken met de hypotheekadviseur merkte ik hoe belangrijk de arbeidsvoorwaarden pensioen en een arbeidsongeschiktheidsverzekering zijn om een hypotheek af te sluiten."

Wie spreken we?

Naam: Nicky Bours
Leeftijd: 27 jaar
Baan: docent Nederlands
Aantal uren per week: 34 uur
Woonsituatie: samenwonend in een huurhuis

Spaargeld: € 8.000

Totale inkomsten per maand: € 2.300 netto

Bordspellendemonstraties: cadeaubonnen

Nicky voor spellenkast

Totale uitgaven per maand: € 1.745

Huur: € 850 incl. gas en water
Elektra: € 35
Zorgverzekering: € 135
Telefoonabonnement: € 10
Streamingsdiensten: € 20
Boodschappen: € 450
Auto: € 200 incl. benzine, wegenbelasting en autoverzekering
Internet: € 45 

Ben je tevreden over je inkomsten?

“Ja, ik vind dat beginnend docenten best goed verdienen. Ook zijn de arbeidsvoorwaarden prima. Ieder jaar ga ik automatisch een loontrede omhoog. Ik ben aangesloten bij een pensioenfonds en verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid.

We hebben pas een huis gekocht. Tijdens de gesprekken met de hypotheekadviseur merkte ik hoe belangrijk deze arbeidsvoorwaarden zijn om een hypotheek af te sluiten.

Ik houd van bordspellen. In mijn vrije tijd geef ik ook weleens demonstraties in een speelgoedwinkel of op een beurs. Daar krijg ik cadeaubonnen voor terug. Die gebruik ik weer om mijn spellencollectie uit te breiden.”

Hoeveel spaar je per maand?

“Elke maand maak ik standaard € 450 over naar mijn spaarrekening. Dat bedrag kan ik missen. Ik vind het fijn om een buffer te hebben voor als er iets kapot gaat of nu we gaan verhuizen.

Eens in de 2 jaar wil ik een verre reis maken. Dit jaar spaar ik om mijn zusje in de Verenigde Staten op te zoeken. Zij werkt daar als au pair in de staat Georgia.”

Waar geef je je geld aan uit?

“Eigenlijk gaat het meeste geld op aan vaste lasten. Wij wonen samen en ieder betaalt de helft. Verder geef ik niet veel geld uit. Ik koop alleen kleren wanneer ik het nodig heb.”

Laatste grote aankoop:

“Vorig jaar ging mijn auto kapot. En een auto die heb ik nodig. Daardoor kocht ik binnen 2 weken via een kennis een tweedehandsauto, € 2.500.”

Geld laten rollen of liever niet?

“Ik laat het geld rollen en mijn vriend spaart. Op die manier vullen we elkaar goed aan. Door mij geeft hij wel meer geld uit aan leuke dingen zoals: theaterkaarten, bioscoopbezoek en aan restaurants. Op financieel gebied heb ik een slechte invloed op hem, maar we doen nu meer leuke dingen samen.”

Nicky met MacBook

Beste aankoop:

“Een MacBook. 11 jaar geleden kocht ik een tweedehands MacBook voor € 350. Die was pas een paar keer gebruikt. De verkoper is een Apple-fan en wilde per se een goudkleurige MacBook.”

Grootste miskoop:

“Een fitnessabonnement. Ik dacht: ‘als ik er 1 jaar aan vastzit ga ik vast sporten.’ Maar zo werkt het toch niet. Ik ben 4 keer geweest. Omgerekend betaalde ik € 75 per keer.”

Geef je ook wel eens te veel geld uit?

“Wij geven te veel geld uit aan boodschappen. We gaan dagelijks naar de supermarkt en letten niet op aanbiedingen. Dit willen we veranderen. We gaan wekelijks een boodschappenlijstje maken aan de hand van aanbiedingen. We besparen een beetje doordat we geen vlees eten, dat scheelt ook.”

Denk je op je oude dag een dikke boterham te eten of op een houtje te bijten?

“We hebben een huis gekocht en hebben 30 jaar de tijd om de hypotheek af te lossen. Als dit lukt, dan dalen de maandlasten. En waarschijnlijk redden we het prima met de AOW en ons pensioen. Ik verwacht geen problemen, maar heb me er ook niet in verdiept.”

Nicky met verhuisdozen

Hoe ziet jouw huishoudboekje er over 5 jaar uit?

“Ik verwacht dat we meer geld kwijt zijn aan vaste lasten, aangezien we dan in ons huis wonen. We gaan een inboedelverzekering afsluiten en meer geld betalen voor gas, water en licht.”

Wat als er ondertussen iets gebeurt? Stel je gaat uit elkaar, je partner sterft of je raakt arbeidsongeschikt?

“Deze scenario’s hebben we met de hypotheekadviseur besproken. Daarom sluiten we een overlijdensrisico- en extra arbeidsongeschiktheidsverzekering af. Als 1 van ons ziek wordt of sterft, dan zijn we goed verzekerd.

En als we uit elkaar gaan, dan verkopen we het huis.”

Oproep

Vliegt bij jou het geld de deur uit of spaar je voor iets bijzonders? Durf jij over geld te praten en ben je jonger dan 38 jaar? Stuur dan een e-mail naar ingesprekmet@abp.nl. Wie weet nemen we contact met jou op voor een interview.