Hetty, Bruls

‘Het kan schommelen tussen vrijheid en leegte’

Hetty Bruls maakt podcasts voor en over gepensioneerden
25 april 2023

Ze gaf jarenlang trainingen over met pensioen gaan, maar had niet echt een idee hoe het voor haarzelf zou voelen. Eigenlijk wilde Hetty Bruls nog niet met pensioen. Ze had het gevoel dat ze haar ervaringen en talenten langer wilde inzetten. Maar 2 jaar na dato heeft ze haar draai als gepensioneerde aardig gevonden en maakt ze podcasts over en voor andere gepensioneerden.

Dubbel en heftig. Met deze woorden omschrijft de inmiddels 68-jarige Hetty Bruls het moment dat ze met pensioen ging. Ze had 30 jaar lang trainingen gegeven aan 60-plussers tijdens de cursus Pensioen in Zicht. Ze wist dan ook dat ze zich moest voorbereiden op deze volgende fase in haar leven. Maar het voelde vooral enorm dubbel.

Ze bedacht dat ze misschien een boek wilde schrijven over de kennis die ze tijdens haar werk had opgedaan. Het idee was verder dat ze geen lege agenda wilde hebben en dat ze moest zorgen voor  een beetje structuur in haar leven. Ze besloot dat het goed zou zijn om iedere dag te bewegen en koos ervoor om iedere ochtend 3 kwartier te gaan wandelen. Iedere dag dezelfde route. “Ik merkte dat dat fijn was. Ik hoefde niet iedere dag opnieuw te bedenken hoeveel kilometer ik zou gaan lopen. En of ik vanuit huis linksom of rechtsom zou gaan. Gewoon hupsakee. Dat zorgde voor structuur.”

Hetty, Bruls

Een beetje alsof je jarig bent

Wat ze zich niet had gerealiseerd is dat met pensioen gaan door veel mensen wordt gezien als een feestelijke gebeurtenis. Ze ontving felicitatiekaarten en bloemen toen het zover was. Ook het afscheid van haar collega’s verliep feestelijk, al moest het online plaatsvinden vanwege de coronaregels die 2 jaar geleden nog van toepassing waren.

“Ik wilde het afscheidsfeestje niet uitstellen. Klaar is klaar. Ze hebben er iets leuks van gemaakt en dat was fijn. En ik had een vriendin gevraagd om bij me te komen eten. Eén gast mocht toen wel volgens de coronaregels. Ik wilde niet na afloop van deze feestelijke gebeurtenis mijn laptop dichtklappen en daar in mijn eentje zitten. Dat is niet fijn.”

Ruimte én leegte

Geen prikkels van anderen, was ook iets wat ze dacht te gaan missen na haar pensioen. Vooral de verhalen van de deelnemers “Als je werkt, krijg je veel prikkels. Als je met pensioen bent, moet je zelf voor die prikkels zorgen. Met pensioen gaan is niet alleen maar heel erg leuk. Er zijn momenten dat je de vrijheid voelt en dan geeft het een gevoel van ruimte. Maar die ruimte kan op momenten ook aanvoelen als leegte.”

Inmiddels heeft Hetty aardig haar draai gevonden als gepensioneerde. Ze werkt op vrijwillige basis een halve dag per week op een kinderdagverblijf. Ze heeft zelf geen kinderen en kleinkinderen, maar ze vindt dit een mooie manier om toch in aanraking te komen met kinderen. En ze bedacht dat ze wilde leren bridgen. “Ik zie dit als een investering in de toekomst.  De meeste dingen die ik doe hebben met beweging te maken. Ik ben nu fit en kan nog van alles. Maar er komt een tijd dat dit minder is.”

Ze vond het grappig om tot de ontdekking te komen dat bijzaken opeens kunnen promoveren tot hoofdzaken. Koken en schoonmaken, dat deed ze erbij. Naast haar werk. Een keukenkastje schoonmaken kan ze nu in alle rust doen in plaats van even tussendoor. “Ik kan nu de tijd nemen om schoon te maken en te koken en dat is fijn.”

Hetty, Bruls

Podcast voor en over gepensioneerden

En dan is er ook nog de podcast waar Hetty in november 2021 mee is begonnen. Het idee zat al even in haar achterhoofd. Eigenlijk sinds het moment dat ze de Belgisch-Amerikaanse psychotherapeut Esther Perel tijdens het programma Zomergasten op tv zag vertellen over haar podcast. Hetty was tot de conclusie gekomen dat het schrijven van een boek niet bij haar paste. Schrijven was eigenlijk niet haar ding. Maar dankzij Esther Perel ging er een nieuwe wereld voor haar open. Ze begon met haar eigen podcast ‘pensioen: geranium of gladiool’.

De titel van haar podcasts is volgens Hetty heel simpel terug te voeren tot het gegeven dat senioren niet alleen maar op zoek zijn naar rust (achter de geraniums), maar ook nog altijd uitdagingen zoeken (gladiolen staat voor kracht). De invulling is voor iedereen weer anders. “Het gaat om de balans tussen rust en actief zijn.”

Hetty, Bruls

Oproep

Hetty spreekt 1 keer in de maand met een gepensioneerde over zijn of haar pensioen. Wat heeft het gebracht? Hoe hebben ze zich erop voorbereid? Deze podcasts zijn gratis te beluisteren via Spotify of via de app Podcasts. Hetty is ook altijd op zoek naar mensen die hun verhaal willen vertellen.