ABP stapt uit vleesbedrijven Minerva en Marfrig

3 april 2023


We hebben onze aandelen in de Braziliaanse vleesbedrijven Minerva en Marfrig verkocht. Deze bedrijven liggen al langer onder vuur vanwege de schade die ze toebrengen aan milieu en biodiversiteit. Voor veeteelt wordt in Brazilië veel regenwoud gekapt. Dit brengt schade toe aan de biodiversiteit en zorgt voor CO2-uitstoot. Eind september 2022 hadden we € 18,1 miljoen belegd in Minerva en € 5 miljoen in Marfrig.


De beslissing om uit Minerva en Marfrig te stappen, is een gevolg van de aangescherpte voorwaarden die we hanteren voor beleggingen vlees- en sojabedrijven. Deze aangescherpte ‘insluitingscriteria’ kunnen betekenen dat we niet langer beleggen in bedrijven die bijdragen aan ontbossing. Met het eveneens Braziliaanse JBS (122 miljoen per 28 februari) gaan we praten (engagement) om te proberen dit bedrijf duurzamer te laten opereren. 

Al langer onder vuur

Grote Braziliaanse vleesbedrijven liggen al geruime tijd onder vuur. Ze zijn volgens experts onduidelijk over de herkomst van hun vlees. Voor de veeteelt en sojaproductie in Brazilië wordt veel Amazone-regenwoud gekapt, terwijl de veebedrijven bovendien veel CO2 en methaan uitstoten. Deze gassen zijn belangrijke veroorzakers van klimaatverandering. 

Verdere aanscherpingen op komst

Als pensioenfonds willen we onze bijdrage leveren aan een goed pensioen in een leefbare wereld. Zo streven we ernaar te helpen de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad en gaan we € 30 miljard investeren in de transitie naar duurzame energie. Later dit jaar komen we met nieuwe aanscherpingen van ons verantwoorde beleggingsbeleid.