• Contact

Vitaliteitstips van hersenprofessor Erik Scherder

Nationale Vitaliteitsweek 2022
22 september 2022

Als iemand weet hoe je gezond ouder wordt, is het professor Erik Scherder wel. We spraken de bekende 'hersenprofessor' vorig jaar over ouder worden, zijn pensioen én hoe je je hersens vitaal houdt. Dit zijn zijn tips om uw grijze massa in vorm te houden. "Houd uw brein in beweging."

Erik is ambassadeur van de wandelapp het Ommetje van de Hersenstichting. De 70-jarige hoogleraar neuropsychologie aan de Vrije Universiteit werkt nog altijd met veel plezier. Hij gelooft daarnaast heilig in de voordelen van bewegen. Zo laat hij zijn studenten tijdens zijn colleges elk half uur bewegingsoefeningen doen. Zijn eerste tip is dan ook: vooral blijven bewegen.

Denk niet negatief over ouder worden

"Het is belangrijk is om geen negatief beeld te hebben van ouder worden. Als dat wel het geval is, dan ga je achteruit. Ik trek me niets aan van mijn leeftijd. Uiteraard heeft niet iedereen het geluk om op latere leeftijd nog altijd in een goede conditie te zijn. Maar ik weet uit diverse studies dat we een grotere kans maken op een gezonde oude dag als je niet naar je leeftijd leeft."

Met pensioen? Blijf jezelf uitdagen

"Mijn belangrijkste boodschap is: wat je ook doet, het moet moeite kosten. Er zijn mensen die zeggen dat wanneer ze met pensioen gaan, ze alleen nog leuke dingen willen doen. Dan zeg ik plagerig: dat vind ik een beetje sneu. Wat ik bedoel te zeggen - en daar zijn ook studies naar gedaan – is dat je brein in beweging moet blijven. Net als je lichaam. Het is overigens ook prima als mensen voor vrijwilligerswerk kiezen. Of een studie of iets anders. Zolang het maar moeite kost!"

Doe straks meer dan uitslapen

"Als je weet dat je over bijvoorbeeld 10 jaar met pensioen gaat, dan is het belangrijk om nual te bedenken: wat ga ik straks doen. De overgang van werken naar niet-werken moet niet te plots komen. Het is belangrijk om een hobby te hebben. Dat kan zijn het leren van een taal of een instrument bespelen. Het kan ook vrijwilligerswerk zijn. Het gaat erom dat het iets moet toevoegen. Als uw enige plan is een beetje uitslapen en verder niets doen, dan is dat niet goed."