ABP doet recordinvestering in project voor zonne-energie

12 oktober 2022

ABP neemt een aandelenbelang van 49 procent in Gemini. Dit is een groot project voor het opwekken en opslaan van zonne-energie in de Verenigde Staten (VS). Het is voor ons de grootste investering ooit in een project voor zonne-energie.

Het project in de Amerikaanse staat Nevada kan tijdens piekmomenten meer dan 400.000 Amerikaanse huishoudens van hernieuwbare energie voorzien. Zo wordt jaarlijks de uitstoot van 1,5 megaton CO2 voorkomen. Bij het project hoort ook de grootschalige opslag van zonne-energie, zodat die op andere momenten kan worden gebruikt. Gemini is op dit moment het grootste zonne-energieproject in de VS.

Dit is een ideale kans

Dominique Dijkhuis, bestuurslid ABP en verantwoordelijk voor beleggingen: “We beleggen als ABP graag met een positieve impact op de wereld. Dit is een ideale kans om te investeren in een belangrijk project voor schone en hernieuwbare energie. Het is een belegging die over langere tijd een goed rendement en dus een goed pensioen voor onze deelnemers oplevert, en die bovendien goed is voor het klimaat.”

Beleggen in de energietransitie

We beleggen via onze uitvoerder APG graag in bedrijven die zich bezighouden met de overgang op duurzame energie. Eerder belegden we in andere grootschalige zonne-energieprojecten in de VS. In Nederland beleggen we in windmolens en via het ABP Nederlands Energietransitiefonds (ANET) onder andere in Enie.nl. Dit bedrijf maakt zonne-energie toegankelijk voor huishoudens en bedrijven. Eerder dit jaar nam ABP een belang in Groendus, dat gespecialiseerd is in onder andere zonprojecten, slimme meetdiensten en duurzame energieoplossingen. In oktober 2021 maakten we bekend dat we stoppen met beleggen in producenten van fossiele brandstoffen. Het grootste deel van deze beleggingen zal naar verwachting in het eerste kwartaal van 2023 verkocht zijn.