• Contact

Pensioen3Daagse: wat moet u niet vergeten als u een nieuw huis koopt?

2 november 2022

Later goed geregeld? Check het nu! Dat is het thema van de Pensioen3Daagse dit jaar. Daarom geven we u elke dag een tip om uw pensioen zo goed mogelijk te regelen. Vandaag tip 2 over een nieuwe koopwoning, wat heeft dat te maken met uw pensioen?

U koopt een huis

Een huis kopen betekent vaak ook: een hypotheek afsluiten. De meeste hypotheken hebben een lange looptijd. Gaat u met pensioen tussen het moment waarop u uw huis koopt en het moment waarop uw hypotheek afloopt?

Dan is het verstandig om u hierop voor te bereiden. Want als u stopt met werken en met pensioen gaat, krijgt u waarschijnlijk minder inkomen. Ook gaan er andere belastingregels voor u gelden als u met pensioen bent.

Wat kunt u doen?

Als uw hypotheek doorloopt na uw pensioen, heeft u minder belastingvoordeel van uw renteaftrek. Na uw AOW-leeftijd betaalt u minder belasting. Maar u heeft dan ook minder belastingvoordeel. Als uw hypotheek langer dan 30 jaar doorloopt, kunt u de rente niet meer aftrekken. U hypotheek wordt daardoor duurder. U kunt ervoor kiezen om uw hypotheek vóór uw pensioen af te lossen.

Is aflossen niet mogelijk? Dan is het verstandig om nu al te kijken of u uw hypotheek nog kunt betalen na uw pensioen. Bekijk hoeveel pensioen u straks kunt verwachten.

Hoe kunt u zien hoeveel pensioen er is voor u?

Er zijn een paar manieren:

  1. Ga naar www.mijnpensioenoverzicht.nl voor een overzicht van uw totale pensioen. Daar staat het pensioen dat u heeft opgebouwd via verschillende werkgevers in Nederland. Plus de AOW die u straks van de overheid krijgt.
  2. Voor een overzicht van uw pensioen bij ABP logt u in op MijnABP.
  3. Heeft u pensioen opgebouwd in België of Duitsland? Kijk dan op de website van de SVB hoe u daarvan een overzicht kunt krijgen.

 

Wilt u meer weten?

Op de website van Wijzer in Geldzaken vindt u meer informatie over hypotheek en pensioen.