• Contact

Investeren in het energiebedrijf van de toekomst

Van jouw geld
23 mei 2022

Om de pensioenen te laten groeien belegt ABP jouw geld zo duurzaam en verantwoord mogelijk. En als het even kan in Nederland. In de serie Van jouw geld laten we zien wat we in Nederland met jouw geld mogelijk maken. Deze aflevering: onze investering in Groendus, het bedrijf dat zich ‘energiebedrijf 2.0’ noemt en dat scholen en gemeentes helpt over te stappen op duurzame energie.

ABP nam onlangs via haar uitvoerder APG een belang van 50% in Groendus, een vernieuwende en leidende speler als het gaat om duurzame energie bij bedrijven en instellingen. Groendus helpt zakelijke klanten met verschillende oplossingen om de transitie naar duurzame energie te maken. Het bedrijf is begin 2021 ontstaan uit een fusie van 6 gespecialiseerde bedrijven die zich bezighielden met zonprojecten, slimme meetdiensten en duurzame energieoplossingen.

Energiemarktplaats om lokale energie op te verhandelen

Groendus levert een totaalpakket en heeft als missie om heel zakelijk Nederland te voorzien van een duurzame energiehuishouding. Naast het installeren en beheren van slimme energiemeters, zonnepanelen, laadpalen en grote batterijen, adviseert Groendus bedrijven over het energiegebruik. Bovendien biedt Groendus een ‘energiemarktplaats’ waarop duurzame producenten en afnemers rechtstreeks, zonder tussenkomst van een traditionele energieleverancier, met elkaar handelen. Lokaal opgewekte, duurzame energie die bij een klant ‘over’ is, kan via het platform worden verkocht aan lokale bedrijven of organisaties.

Productie is maar een deel van het verhaal

René Raaijmakers, directeur van Groendus: “We noemen onszelf ook wel het energiebedrijf 2.0, omdat we klanten op een vernieuwende manier helpen hun hele energiehuishouding duurzaam te maken. Van opwekking, opslag en distributie tot en met het verbruik. Je moet in onze ogen al die zaken beheersen om de energietransitie écht te kunnen maken. Want productie alleen is niet het antwoord. Het gaat ook om verbruik terugdringen; energie besparen en slim inzetten. Beheer je dat allemaal, dan geeft dat je inzicht. En daar kun je weer van leren. Dát is waarom we een totaalaanbieder zijn; we helpen bedrijven stap voor stap op weg naar 100 procent echt groene energie.”

Veel scholen en gemeenten zijn klant

Groendus is erg actief bij de overheid. Zo helpt het bedrijf 150 van de 350 gemeentes bij hun energietransitie en zijn 109 onderwijsinstellingen en verschillende ziekenhuizen en andere zorginstellingen klant. De zonne-installaties bij al deze partijen beheert Groendus vanuit hun energieplatform. Samen wekken ze zo’n 65 Megawatt piek (MWp) aan zonnevermogen op, genoeg om bijna 17 duizend huishoudens jaarlijks van stroom te voorzien. In totaal heeft Groendus ruim 4.000 klanten die per jaar samen 170 MWp zonnestroom produceren met meer dan 300 zonnecentrales in Nederland. Voor een optimaal gebruik van de ruimte bevinden deze centrales zich vaak op daken, carports, vuilnisbelten en geluidswallen.

Groendus kan nu verder groeien

Met het geld dat Groendus aan zich bindt met deze verkoop, kan het bedrijf verder groeien. Want er is volgens René nog een wereld te winnen als het gaat om duurzame energie. “Er zijn nog enorm veel vierkante meters dakoppervlak waar zonnepanelen op kunnen. En er is behoefte aan een bedrijf dat al die duurzame energie goed kan verdelen en op het juiste moment kan terugleveren aan het net of in de buurt.”

Goed nieuws

Ook in het buitenland liggen kansen, denkt René. “Dat naast ABP ook het Canadese pensioenfonds OMERS investeert in Groendus, zegt wel iets. Er is dus veel vertrouwen in wat we doen en blijkbaar vallen we op in het buitenland. En dat is natuurlijk goed nieuws. Voor ons, voor ABP én voor de energietransitie. We kijken ernaar uit en voelen ons verantwoordelijk om namens de deelnemers van ABP mooie resultaten te behalen.”