• Contact

Dit is wel een heel bijzondere Moederdag

6 mei 2022

Nog ruim een maand te gaan tot Moederdag ging de kinderwens van Jolyn de Jong en haar man Quinten in vervulling. Zoon Borre werd op 5 april geboren. Terwijl ze nog genieten van hun verlof – Quinten heeft na zijn vaderschapsverlof nog extra vrije dagen opgenomen – hebben ze ook al afspraken gemaakt hoe ze de zorgtaken verdelen als ze weer aan het werk zijn.

Toen ze wist dat ze zwanger was, ging Jolyn al minder dagen werken. Ze koos voor een baan voor 2 dagen in de week in het speciaal onderwijs. Daarnaast besloot ze 1 dag in de week aan de slag te gaan als medewerker Jeugd en Onderwijs, vanuit de bibliotheek in haar woonplaats Deventer. Eerder werkte ze in het reguliere onderwijs en in de kinderopvang. Banen voor 4 of 5 dagen in de week. Het was een bewuste keuze om minder dagen te gaan werken. Ook voor haar partner. Quinten gaat binnenkort 4 dagen werken in plaats van 5. “Het voelt heel goed dat we deze keuze hebben gemaakt.”

Levensstijl iets aanpassen

Jolyn en Quinten hebben er geen moeite mee dat minder werken ook minder inkomen oplevert. “Het is natuurlijk voor iedereen anders. Het moet financieel kunnen. Maar voor ons geldt: minder inkomen vraagt om een kleine aanpassing in onze levensstijl. Dat hebben we ervoor over.”

Pensioen lijkt nog ver weg

Ze zegt het fijn te vinden dat ze beiden een goed arbeidscontract hebben en pensioen opbouwen. Wat werken in deeltijd betekent voor hun pensioenopbouw hebben ze ook enigszins in het vizier. Al staat pensioen nu nog ver van hun af. Ze maken zich daar dan ook nog niet echt druk over. Jolyn en Quinten zetten al wel maandelijks wat geld opzij voor later. “Zodat ik wellicht een jaar eerder kan stoppen met werken. Maar ik heb nog geen idee hoeveel ik dan nodig zou hebben.”

Vooral vrouwen bouwen minder pensioen op

Het is algemeen bekend dat vrouwen vaker kiezen voor een deeltijdbaan dan mannen. Zeker op het moment dat er kinderen komen. En dat heeft niet alleen gevolgen voor het inkomen dat ze op dat moment ontvangen. 3 dagen werken in plaats van 4 of 5 heeft ook op de lange termijn gevolgen: minder pensioenopbouw.

Financiële zelfstandigheid

ABP ontwikkelde in 2020 de campagne Reality Check om vrouwen meer bewust te maken van hun financiële positie nu en in de toekomst. En hoe ze zich kunnen voorbereiden op veranderingen in hun leven. Arbeidsongeschiktheid, werkloosheid en echtscheiding kunnen grote invloed hebben op hun inkomen én hun pensioen. Vele duizenden vrouwen (en ook steeds meer mannen) hebben dankzij de E-learning tool meer inzicht gekregen in hun financiële situatie.

Moederdag nu wel heel bijzonder

Jolyn is blij dat zij en haar man de keuze kunnen maken om minder dagen per week te werken. Ze merkt een kleine 4 weken na de geboorte van Borre al hoe snel de tijd gaat. Hoe snel hij zich ontwikkelt. Zij en Quinten willen niets missen van de stapjes die zoon Borre de komende jaren gaat maken. “We hebben heel lang een kinderwens gehad. En dan wil je achteraf geen spijt hebben dat je het allemaal niet bewust hebt meegemaakt.”

De 1e Moederdag sinds de geboorte van Borre vindt ze heel bijzonder. “Het voelt nu al zo vertrouwd om moeder te zijn. En Moederdag is dan de kers op de taart.”