• Contact

Stemmen VO-verkiezingen van start

'Diversiteit draagt bij aan een goede afspiegeling van onze deelnemers'
31 maart 2022

Tot en met 24 april kan er gestemd worden op kandidaten voor het verantwoordingsorgaan van ABP. Bent u (actieve) deelnemer of gepensioneerde bij ABP? In dit artikel leest u waarom úw stem zo belangrijk is.

De 48 leden van het verantwoordingsorgaan (VO) vertegenwoordigen de 2,9 miljoen werknemers, werkgevers en gepensioneerden van ABP. Het VO is er dus voor u. Tegelijkertijd is het verantwoordingsorgaan ook van grote waarde voor het bestuur van ABP.

De meerwaarde van het verantwoordingsorgaan

Het verantwoordingsorgaan adviseert het bestuur vooraf over beleid. En beoordeelt jaarlijks achteraf of het bestuur goed gehandeld heeft. Maar dat is niet alles. “Het feit dat er een VO is, zorgt dat het bestuur op een bepaalde manier met besluitvorming omgaat”, vertelt Eric van Boven – voorzitter van het verantwoordingsorgaan. “Het bestuur moet vooraf al rekening houden met een krachtenveld als het VO.”

Het bestuur moet bij bepaalde beleidsbesluiten formeel om advies vragen aan het VO. Harmen van Wijnen – voorzitter uitvoerend bestuur bij ABP: “Het bestuur houdt al rekening met de belangen van alle deelnemers. Het VO kun je zien als een extra waarde. Je geeft alle deelnemers van ABP vroeg in het proces een plek. En je kunt stellen dat de besluiten van ons als bestuur beter worden, doordat óók het VO de problematiek vanuit verschillende perspectieven bekijkt en beoordeelt.”

Diversiteit binnen het VO

De rol van het verantwoordingsorgaan is dus van groot belang. Net zo belangrijk is de samenstelling ervan. Diversiteit draagt bij aan een goede afspiegeling van onze deelnemers en werkgevers binnen het VO. Van Wijnen: “Een divers VO bevordert de evenwichtigheid. Als bestuur moet je alle belangen evenwichtig wegen. En in de besluitvorming gaan zoeken naar een groter belang. Een gemene deler waar iedereen achter kan staan.”

Met uw stem heeft u invloed op de samenstelling van het nieuwe VO. Volgens Eric van Boven is het vooral belangrijk dát u stemt. “Door te stemmen laat je zien dat je betrokken bent bij het pensioenfonds. En uiteindelijk leg je als deelnemer toch een groot gedeelte van je inkomen in, waar je hopelijk nog vele jaren van kunt genieten.” 

Bekijk ook de video met Harmen van Wijnen

Stem nu! Ga naar de speciale webpagina met uitleg over stemmen en stem online met uw unieke stemcode