Reality Check: Weet jij wat je nodig hebt om te leven zoals je wilt?

Week van het Geld
30 maart 2022

“Ik heb me nooit echt met geldzaken bezig gehouden”, vertelt Marianne. “Tot mijn beste vriendin me wakker schudde: waarom ben jij eigenlijk minder gaan werken toen je kinderen kreeg, en Ronald niet? Je doet jezelf echt tekort.”

“Ze had wel een punt. Ik had geen idee waarom, het was min of meer vanzelf gegaan. Toen ik moeder werd dacht ik echt niet aan mijn studie, mijn carrière of mijn eigen financiële zelfstandigheid. Ik wilde er zijn voor de kinderen. Bovendien, we waren gelukkig en zouden immers samen oud worden. Dat was misschien een tikkeltje naïef.”

Hoeveel heb ik eigenlijk nodig?

Voordat Marianne (33) moeder werd, werkte ze 32 uur als P&O adviseur bij een gemeente. “Mijn man Ronald heeft een veeleisende baan dus ik ging minder werken. Daar heb ik wel spijt van want ik heb me minder kunnen ontwikkelen. Plus, als ik nu een rekensommetje maak, moet ik zes jaar langer doorwerken om later hetzelfde pensioen te krijgen als Ronald. Natuurlijk blijven we bij elkaar, maar bij een eventuele scheiding of overlijden heb ik een probleem. Ik heb geen eigen spaargeld en te weinig inkomen om te blijven leven zoals ik nu doe. Mijn vriendin moedigde me daarom aan om de e-learning van Reality Check te doen. Ik ben nu niet meer zo clueless”, lacht Marianne.

Kindboete en pensioenkloof

Marianne is geen uitzondering. Uit onderzoek van pensioenfonds ABP is 40 procent van de vrouwen zich onbewust van de financiële gevolgen van parttime werken, kinderen krijgen of scheiden. Terwijl ze na de geboorte van het eerste kind in 7 jaar tijd bijna 50% van hun inkomen kunnen verliezen. Bovenop deze kindboete komt later nog eens de pensioenkloof. Parttime werkende vrouwen bouwen na 40 jaar werken namelijk zo’n €220.000 minder pensioen op dan een fulltime werkende man.

Reality Check

ABP voert sinds twee jaar campagne om mensen meer bewust te maken van hun (gebrek aan) financiële vrijheid. Onderdeel daarvan is de website Reality Check, dat dient als beginpunt. Je kunt er zien hoe veranderingen in je leven invloed hebben op je financiën van nu en later, of je nu wel of geen relatie hebt. Door de ervaringsverhalen, handige tips en de gratis e-learning kun je vrij snel inzicht krijgen in hoe het met je financiële vrijheid gesteld is. 

Makkelijk zelf doen

In de e-learning krijg je op een gemakkelijke manier inzicht in je eigen financiële gedrag én je leert hoe je dat kunt verbeteren. Sinds Koningin Máxima de campagne in 2019 aftrapte, hebben bijna 50.000 mensen deze e-learning gevolgd. Meer dan 70% van de deelnemers hebben daarna actie ondernomen om hun situatie te verbeteren. Vanwege het succes is de e-learning nu ook gratis voor vrouwen én mannen die niet bij ABP pensioen opbouwen.