ABP neemt besluit om resterende beleggingen in Russische bedrijven te verkopen

1 maart 2022

ABP is geschokt door de Russische inval in Oekraïne en het geweld dat daarmee gepaard gaat. Ons medeleven gaat uit naar alle mensen in Oekraïne. ABP volgt de ontwikkelingen op de voet en deze hebben ABP doen besluiten om al onze resterende beleggingen in Russische bedrijven te verkopen.

 

Het bestuur heeft het besluit genomen om beleggingen in Russische bedrijven van de hand te doen en geen nieuwe beleggingen meer aan te kopen. ABP heeft per 24 februari 2022 voor circa 520 miljoen euro (minder dan 0,1 % van het belegd vermogen) aan beleggingen in Rusland. De afgelopen jaren heeft ABP de beleggingen in Rusland al in verschillende stappen flink afgebouwd. ABP belegt niet in Russische staatsobligaties. In verband met een bindend EU-wapenembargo stonden die al op onze uitsluitingslijst.

 

En ABP heeft recenter ook al een deel van de beleggingen in Russische olie- en gasbedrijven verkocht in verband met het besluit van ABP uit oktober om onze beleggingen in producenten van fossiele brandstoffen te verkopen. Verder heeft ABP recent ook andere Russische beleggingen afgebouwd.

 

De verkoop van de resterende beleggingen kan enige tijd kosten, omdat de marktomstandigheden op het moment ingewikkeld zijn. De verkopen zullen, zodra deze verantwoord mogelijk zijn, door onze vermogensbeheerder APG worden uitgevoerd. Gezien de onzekerheid op de financiële markten naar aanleiding van de Russische inval volgt ABP nauwlettend de gevolgen hiervan op onze beleggingen. Daarnaast monitoren wij de gevolgen van het wereldwijde sanctiepakket dat Rusland over zich afgeroepen heeft op de voet.