Dit verandert er financieel voor u in 2022

30 januari 2022

Wat verandert er dit jaar in uw huishoudboekje? Van welke regelingen kunt u gebruik maken en hoe houdt u grip op uw geld? Ariane Kleijwegt van Wijzer in Geldzaken, het platform dat de financiële fitheid van mensen wil verbeteren, geeft antwoord.

 

“2022 is een beetje een afwijkend jaar. Normaal gesproken verandert er best wel wat in januari. Er komen nieuwe regelingen bij, er stoppen regelingen. Nu blijft vooral veel bij het oude omdat we een demissionair kabinet hadden. Regelingen waarvan de verwachting was dat ze zouden stoppen, lopen nu nog een jaar of langer door. Bijvoorbeeld de regeling waarbij ouders hun kinderen belastingvrij ruim 100.000 euro kunnen schenken voor de aankoop van een huis.” Jongeren tot 35 die dit jaar een huis kopen profiteren ook in 2022 nog van een ander belastingvoordeel: zij betalen geen overdrachtsbelasting bij een huis tot 400.000 euro.

Nieuw in 2022: energiesteun

Als tegemoetkoming voor de hoge energiekosten zijn er nieuwe 2 regelingen. Ariane: “De eerste is de verlaging van de energiebelasting op elektriciteit en de extra belastingkorting van €265 op de jaarlijkse eindafrekening van uw energieverbruik. Die krijgt iedereen automatisch. Maar op de valreep kwam er nog een tweede regeling bij: een eenmalig bedrag voor sociale minima die moeite hebben hun energierekening te betalen. Deze regeling verloopt via de bijzondere bijstand. Je kunt hem bij de gemeente aanvragen en als u een uitkering hebt, ontvangt u deze automatisch.”

AOW en minimumloon stijgen mee met prijzen

Nu de prijzen zo stijgen, is het goed om te weten dat ook uitkeringen en minimumloon meestijgen. Belangrijk voor veel gepensioneerden blijft het feit dat ook hun AOW-uitkering meegroeit. “Mensen die geen, of een beperkt aanvullend pensioen hebben, moeten het vooral hebben van hun AOW. Voor hen is het dus prettig dat de AOW meestijgt met de prijzen. Dit gebeurt ieder half jaar, maar hierin zit wel een vertraging. Dus als de prijzen flink oplopen kan het zijn dat deze correctie daarop achterloopt.”

Zorgpremie gaat iets omhoog

De zorgpremie gaat dit jaar 4 tot 8 euro per maand omhoog terwijl het eigen risico hetzelfde blijft. “Mensen die moeite hebben met rondkomen laten de rekening voorde zorgverzekering vaak het eerst liggen. Met alle gevolgen van dien áls zij zorg nodig hebben. Voor mensen die deze kosten niet meer kunnen dragen, biedt de gemeente soms hulp in de vorm van een tegemoetkoming. Kijk op Gezondverzekerd.nl voor de mogelijkheden in uw gemeente.”

Thuiswerkvergoeding kan juist geld kosten

Nieuw dit jaar is de thuiswerkvergoeding. “Daar moet uw baas dan wel aan meedoen. En let op: de thuiswerkvergoeding vervangt dan de reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer. Dit kan wel naast elkaar bestaan, maar niet op dezelfde dag. Dat betekent dat als uw werkgever hiervoor kiest, het ook best negatief voor u kan uitpakken als u eerst veel reisde voor uw werk en een doorlopende reiskostenvergoeding ontving.”

Houden we dit jaar geld over?

Of u er dit jaar financieel op vooruit gaat of juist niet, hangt maar net van uw situatie af, ziet Ariane. Je ziet door de coronacrisis een tweedeling: veel Nederlanders hebben het helemaal niet zo slecht. Zij hebben een vaste baan en konden niet veel uitgeven tijdens de lockdowns. Zij hebben flink wat geld gespaard. Maar mensen met laagbetaalde flexbanen, laagbetaalde zzp'ers of ondernemers in door coronamaatregelen getroffen sectoren hebben meer moeite om rond te komen. Soms hoeft er maar dít te gebeuren of er ontstaan problemen.”

Wilt u weten of u er in 2022 op vooruit gaat?

Gebruik de tool van Wijzer In Geldzaken. U vindt hem hier.

Tips van Ariane om uw financiën op orde te krijgen

• Hou bij wat er per maand aan geld uit gaat en wat er binnenkomt. Dat kan op papier, maar er zijn ook verschillende apps voor. Doe dit voor meerdere maanden zodat u echt een goed beeld krijgt van uw inkomsten en uitgaven
• Het is zonde om geld te laten liggen. Op onze site krijg je een goed beeld van de regelingen waarvoor je eventueel in aanmerking komt.
• Maakt u zich zorgen over uw financiële situatie en wilt u advies? Bel dan gratis met 0800-8115 voor advies of doe de geldfittest.