Bekend met pensioen: Catherine Keyl

'Vroeger dacht ik: als ik 55 ben, stop ik ermee'
18 januari 2022

Met pensioen gaan: de een droomt ervan en de ander wil er liever nog niet aan denken. Welke keuze maken bekende Nederlanders? In deze serie laten we ze aan het woord. In deel 8: tv-persoonlijkheid Catherine Keyl. "Ik word chagrijnig van de vraag wanneer ik eindelijk eens ga ontspannen."

Ze wordt ook wel de grande dame van de Nederlandse talkshow genoemd. Een logisch gevolg van 15 jaar lang dagelijks televisie maken. Haar bekendste programma’s waren De 5 Uur Show, Catherine en Catherine Zoekt God. Inmiddels is Catherine Keyl de pensioenleeftijd ruim gepasseerd en doet ze het wat rustiger aan. Ze schrijft op freelance basis voor verschillende bladen en verschijnt regelmatig als gast bij tv- en radioprogramma’s.

Wat vindt u het mooiste programma dat u heeft gemaakt?

"Mijn talkshow Catherine. Ik heb dat programma 5 jaar lang gemaakt, van 1995 tot 2000. Het was de eerste talkshow in Nederland waarbij het publiek een belangrijke rol speelde. De mensen konden meepraten over diverse onderwerpen. Dagelijks keken maar liefst 1 miljoen mensen. Die kijkcijfers worden tegenwoordig nauwelijks meer gehaald. Wat grappig was: de Universiteit van Amsterdam heeft toen onderzoek gedaan naar de effecten van het programma. Een van de conclusies was dat het publiek het gevoel had dat ze meer maatschappelijke invloed hadden gekregen. Doordat ze mee konden praten over ingewikkelde problemen. Dat vond ik mooi om te horen."

Stel u mag een aflevering van Catherine maken over pensioen. Wie zou u dan als gast uitnodigen?

"Johan Derksen. Omdat hij gezien zijn leeftijd al lang thuis had “moeten” zitten. Ik wil weten wat hem drijft om nog zo druk bezig te zijn. Zelf krijg ik ook regelmatig de vraag waarom ik niet eindelijk eens ga ontspannen. Daar word ik zo chagrijnig van! Ik geniet juist van het leven door te werken."

Waar bent u tegenwoordig allemaal mee bezig?

"Ik schrijf elke week een column voor De Telegraaf. Daarnaast schrijf ik interviews voor diverse bladen, waaronder VARAgids en Story. Alles op freelance basis. En ik verschijn regelmatig in tv-programma’s. Zo heb ik eind 2021 meegedaan aan Het Nationale Verkeersexamen. Daarin slaagde ik direct voor mijn praktijkexamen. Ook ben ik een van de deelnemers aan The Apprentice. Dit programma verschijnt in maart op Videoland. Verder ben ik sidekick bij HLF8, het programma van Johnny de Mol, en schuif ik regelmatig aan bij Het Mediaforum op Radio 1."

Wanneer besloot u om het rustiger aan te gaan doen?

"Dat weet ik nog heel goed, dat was in 2007. Voor Omroep MAX presenteerde ik MAX & Catherine, een dagelijks programma. Ik had daar te maken met een veel te klein redactieteam. Daardoor deed ik ’s avonds en ’s nachts veel redactiewerk zelf. Meestal tot midden in de nacht. Mijn lichaam trapte op een gegeven moment op de rem. Ik was vermoeid en er werd een lichte vorm van de ziekte van Crohn bij me ontdekt. Toen ben ik gestopt met het programma. Na ruim 30 jaar lang 80 uur per week te hebben gewerkt, heb ik een paar stappen terug gedaan."

Werd u daar gelukkiger van?

"Helemaal niet! Ik wilde geen dagelijks programma meer, maar ik had wél verwacht dat ik snel een wekelijks programma zou krijgen. En dat gebeurde niet. De televisiebazen hadden mij blijkbaar niet meer nodig. Ik heb daar veel moeite mee gehad. Het heeft mij toch een paar jaar gekost om eroverheen te komen. Daar ben ik altijd eerlijk en open over geweest. Het grappige is dat ik vaak opgeluchte reacties kreeg van mensen die in de top van het bedrijfsleven hadden gewerkt. Zij hadden ook jaren nodig gehad om te accepteren dat ze misbaar waren. Maar zij dachten dat ze de enigen waren. Later is alles wel weer goed gekomen; toen heb ik onder meer Catherine zoekt God gemaakt voor de EO."

Had u dit leven ook voor ogen toen u vroeger nadacht over uw pensioen?

"Absoluut niet. Ik dacht: met 55 jaar ben ik klaar. Dan vind ik het mooi geweest. Zonder verder na te denken over hoe ik mijn leven dan zou invullen. In de praktijk ben ik gewoon keihard blijven doorwerken. En nu ik het rustiger aan doe, vult mijn agenda zich vanzelf. Ik vind mijn huidige leven heerlijk; ik doe alleen nog dingen die ik leuk vind. Onlangs ben ik benaderd voor een functie in de politiek. Maar dan moet ik minimaal 1 keer per week aanschuiven bij een vergadering. En ik moet allerlei stukken voorbereiden. Dan zou ik dus niet meer spontaan een paar dagen naar de zon kunnen gaan. Daar heb ik geen zin meer in. Ik zou het alleen doen als ze me benoemen tot minister-president, haha."

Heeft u dezelfde levensstandaard als toen u nog werkte?

"Zeker, maar daar heb ik zelf voor gezorgd. Ik was ooit in vaste dienst bij de publieke omroep, en mijn collega’s van toen hebben nu een goudgerand pensioen. Sinds mijn overstap naar RTL in 1989 ben ik zelfstandig ondernemer. Dat betekende onder meer dat ik voor mijn eigen pensioen moest zorgen. Ik heb daarom huizen verbouwd en verkocht en belegd in aandelen en kunst. Daardoor kan ik nu op dezelfde voet leven als vroeger."

Heeft u een tip voor mensen die bijna met pensioen gaan?

"Zoek iets waar je gelukkig van wordt en ga daar meer tijd aan besteden. Een voorbeeld: ik kook heel graag. Sinds december kook ik daarom 2 keer per week voor vrienden die nog werken. Zij hebben weinig tijd en kunnen door de lockdown niet uit eten. Daarom komen ze lekker bij mij eten. Ik kan dan mijn energie kwijt in het koken en het is ook nog gezellig."