ABP levert met Alpha Trains duurzame batterijtreinen voor metropoolregio Berlijn

5 januari 2022

Alpha Trains heeft een leasecontract gesloten met Niederbarnimer Eisenbahn (NEB) voor de levering van 31 batterijtreinen. Alpha Trains is een leasemaatschappij voor passagierstreinen en locomotieven. ABP is voor de helft eigenaar van dit bedrijf. De nieuwe batterijtreinen zorgen ervoor dat het treinverkeer tussen Berlijn en de Poolse grens duurzamer wordt.

Door het leasen van de batterijtreinen kan NEB vanaf 2024 zijn dieseltreinen voor personenvervoer vervangen op het traject tussen Berlijn en de Poolse grens. De inzet van de nieuwe treinen bespaart jaarlijks naar verwachting 4,4 miljoen liter diesel. Dit betekent een afname van het CO2-verbruik dat gelijk staat aan het jaarlijkse verbruik van ruim 16.000 Nederlandse huishoudens.

Goed rendement

Viktor Filipan is Senior Portfoliomanager bij APG. Hij is namens ABP betrokken bij de investering in Alpha Trains. ‘Bij deze investering hebben we als doel gesteld om het bedrijf sterk te laten groeien’, geeft hij aan. ‘Omdat het bevorderen van duurzaam transport een speerpunt voor ons is. Het winnen van deze aanbesteding voor batterijtreinen draagt significant bij aan dit doel en levert daarnaast een goed rendement op.’

Marktleider

Met activiteiten in meer dan 17 Europese landen is Alpha Trains de marktleider in het leasen van passagierstreinen en locomotieven op het Europese vasteland. De vloot bestaat uit ongeveer 900 passagierstreinen en locomotieven. Het grootste deel van de vloot is elektrisch. Hierdoor is Alpha Trains ook marktleider in de transitie naar schone energie op het Europese spoor.