‘Het is mooi geweest’

Jenny Hilderink gaat dit jaar met vroegpensioen
11 februari 2022

Jenny Hilderink (62) is een van de circa 55.000 mensen die dit jaar met pensioen gaan bij ABP. Ze gaat op 1 april met vroegpensioen. Hoe kwam ze tot deze keuze? Wat gaat ze doen tijdens haar pensioen en wat zijn haar dromen? Jenny woont met haar man in Haaksbergen. Ze werken beiden op dezelfde scholengemeenschap, Het Assink lyceum in Eibergen. Jenny is er secretaresse en haar man werkt er als muziekleraar en leraar Nederlands. Iedere ochtend fietsen ze samen naar Het Assink. “Dat is altijd gezellig. Ik vind mijn werk heel leuk, elke dag is anders en ik heb veel contact met leerlingen en ouders. Ik ben echt deel van het team. Maar vorig jaar is de locatie waar ik werkte gesloten en ging ik aan de slag op een nieuwe locatie. Toen ben ik gaan nadenken: wat wil ik nog?”

‘Ik vond het tijd voor iets anders’

Uiteindelijk kwam ze tot de conclusie dat ze wel wilde stoppen met werken. “Het is mooi geweest. Ik ben 14 jaar secretaresse geweest, werkte daarvoor 6 jaar in een zorgcentrum en 25 jaar op de salarisadministratie van een kabelfabriek. Totaal 45 jaar dus. Op de nieuwe locatie zou ik ook een andere secretaresse in de weg zitten. Dat vond ik niet prettig. Ik vond het tijd voor iets anders.”

Zat vroegpensioen er wel in?

Omdat Jenny nog wel even van haar pensioenleeftijd af zit, moest ze gaan rekenen. Zat een vroegpensioen er eigenlijk wel in? Jenny besloot op Mijn ABP te gaan kijken. “Daar zie je wat je hebt opgebouwd en straks maandelijks krijgt. Je kunt ook zelf keuzes maken. Loonheffingskorting toepassen, wel of geen partnerpensioen. Je kunt aangeven wat je nu wilt en wat straks. Door middel van een schuifje geef je aan hoe hoog je wilt dat je uitkering straks wordt.” Jenny en haar man hebben hun huis bijna afbetaald. “De dure tijden met studerende kinderen zijn voorbij. Onze 2 dochters zijn afgestudeerd, hebben een leuke baan en een eigen gezin.” Zelf spaarde Jenny al eerder voor haar pensioen in een lijfrentepolis. “Dat bedrag kan ik ook inzetten om de periode tot 67 te overbruggen. Ik had zelf al een berekening gemaakt en helder wat ik maandelijks wilde hebben bij een vroegpensioen. Uit het plaatje op Mijn ABP bleek dat mogelijk.”

‘Als ik maar geen spijt krijg’

Met haar baas heeft ze de afspraak gemaakt dat ze per 1 april de deur van het secretariaat achter zich dichttrekt. En dan? “Ik kijk vooral uit naar mijn tijd zelf indelen, niet meer die wekker hoeven zetten; de vrijheid, eigenlijk.” Spannend vindt ze het wel. “Soms denk ik: als ik maar geen spijt krijg. Maar dat is snel weer weg als ik denk aan alle leuke dingen die ik wil gaan doen.”

Plannen te over

Plannen heeft ze te over. “Ik hou van werken in de moestuin, ik wil het huis schilderen en pas op woensdag op de kleinkinderen.” Ze wil graag meer tijd besteden aan haar moeder van 97. “Nu ga ik daar vaak snel-snel langs voor haar was en de boodschappen. Straks wil ik meer tijd voor haar maken; bijvoorbeeld lekker met haar gaan wandelen.” Ook bij haar dochter en kleinkinderen in Nijmegen wil ze straks wat vaker langsgaan.

‘Mijn man is stiekem best jaloers’

En stiekem hoopt ze nog op gezinsuitbreiding. “Mijn man en ik hebben al sinds 1984 golden retrievers en het lijkt me geweldig een nestje pups te hebben. Daarvoor moet je veel uitzoeken en regelen dat wil ik ook de komende tijd gaan doen.” En haar man? “Die wil volgend schooljaar minder gaan werken, maar is nu stiekem best jaloers op mij. Misschien dat we toch binnenkort eens voor hem naar dat schuifje op Mijn ABP gaan kijken!”

Volgend jaar blikken we met Jenny terug. Hoe is haar pensioen bevallen? Heeft ze kunnen doen wat ze wilde doen?