Bekend met pensioen: Ellen ten Damme

‘Wacht niet met leuke dingen doen tot het moment dat je met pensioen gaat’
18 februari 2022

Met pensioen gaan: de een droomt ervan en de ander wil er liever nog niet aan denken. Welke keuze maken bekende Nederlanders? In deze serie laten we ze aan het woord. In deel 9 alleskunner Ellen ten Damme. De actrice, muzikant, zangeres dacht er tijdens de lockdown even over om te stoppen en met pensioen te gaan. “Maar er bleef genoeg over om wel te doen.”

Stoppen was geen serieuze optie?

“Ik wilde niet echt stoppen maar moest er noodgedwongen over nadenken door de lockdown. Gelukkig bleef en blijft er veel over om wel te doen. Ik ben aan het studeren geslagen: piano, accordeon, Russisch. Ik heb Russische vrienden en wil nog altijd een keer naar Rusland toe en dan is het handig om de taal te kunnen spreken en lezen. En ik had nog nooit klassieke stukken gespeeld op de piano. Wel op viool. Daar had ik opeens de tijd voor.”

Dus het heeft u ook iets goed opgeleverd, de lockdown…

“Ik heb mijn hele leven zoveel gewerkt en opgetreden dat het ook leuk was om gewone dingen te kunnen doen. Appeltaart bakken, koken. Daarvoor was ik altijd geneigd om door te gaan. Het voelde een beetje alsof ik al met pensioen was. Ik hoefde nergens heen. Ik heb in die periode heel veel naar muziek geluisterd, barok en opera, en zo is het idee van een nieuwe show ontstaan: Barock.”

Waar draait het in deze nieuwe show om?

“Het draait om het vieren van vroeger. Ik wilde de oude sfeer terughalen. Het grootste en de schone schijn, goud en glitter. Het is een soort opera. Zoals het er nu uitziet in de klassieke setting van 5 bedrijven.”

Waarom moeten we deze nieuwe show gaan zien?

“Dat moet natuurlijk helemaal niet. Ik vind het moeilijk om mezelf te verkopen. Maar ik ben een van de weinigen in Nederland die grote shows doet met een band en decors, dansers en allerlei toestanden. Het is een hele afwisselende show. Ik hoop vooral dat de show nog dit jaar van start kan gaan…”

U haalt allerlei capriolen uit tijdens uw shows. Hoe blijft u zo fit?

“Nou op dit moment voel ik me helemaal niet zo fit. Maar ik ben wel heel sportief en het is altijd een gewoonte van mij om veel te bewegen. Zelfs tijdens het tandenpoetsen beweeg ik met mijn benen erbij. Ik maak eigenlijk overal een oefening van en ik probeer 1 keer in de week aan yoga te doen. Maar ik ben ook lui geworden in coronatijd. Ik sport nu beduidend minder. Zodra de tournee van start kan gaan, moet ik weer een beetje fit zijn.”

Wat vindt u mooi aan ouder worden?

“Daar is niets speciaals aan, maar het leven wordt wel minder stressvol. Als je jong bent denk je dat er van alles moet. Nu heb ik van alles gedaan en is het wat rustiger in mijn hoofd.”

U overwoog dus even om met pensioen te gaan. Was u daar financieel op voorbereid?

“Ik heb geen pensioen opgebouwd, maar ik heb wel spaargeld. Dat is mijn pensioen. Ik heb zoveel gewerkt dat ik het geld niet over de balk heb kunnen smijten. Als ik geld uitgeef, doe ik dat het aan reizen en aan eten. Verder heb ik niet veel nodig. En natuurlijk investeer ik in mijn shows.”

Heeft u tips voor mensen die bijna met pensioen gaan of met pensioen zijn?

“Iedereen moet doen waar hij of zij zin in heeft. De boodschap die ik in ieder geval wel wil meegeven: Stel de dingen die je leuk vindt niet uit tot na je pensioen. Denk niet, dat komt wel als ik met pensioen ben. Want dan bereik je een leeftijd dat je maar al te vaak allerlei gebreken krijgt.”