• Contact

Bekende Nederlanders over hun werk, ouder worden en pensioen

11 augustus 2022

In de serie Bekend met Pensioen laat ABP bekende Nederlanders aan het woord over hun leven, werk en pensioen. De afgelopen 1,5 jaar spraken we met 13 BN’ers: zangers, schrijvers, presentatoren, wetenschappers en acteurs. Wat vertelden zij over hun werk, ouder worden en pensioen?

We spraken het afgelopen jaar 8 ABP-deelnemers over hun duurzame dilemma’s. Stellingen over onder andere energiezuinig (-er) leven, de keuze tussen vlees of vegetarisch, nieuw of tweedehands spullen en over reizen met de trein, het vliegtuig of de auto. Stefanie, Gerard, Bart, Jan, Joop, Niels, Marije en Falco vertelden hoe ze hier tegenaan kijken. Een korte terugblik op het thema reizen.

Sterven in het harnas

En sneu zijn de oudere kandidaten voor deze serie niet. “Ik weet dat er iets in mij is dat altijd jong blijft”, zegt zangeres Lenny Kuhr. MAX-oprichter Jan Slagter: “Toen ik 65 werd, begon ik opeens allerlei post van het pensioenfonds te krijgen. Dan denk je: ‘Ja verdorie, da’s waar ook, ik ben 65.”

Of neem Jan Siebelink. Al ver in de tachtig en nog altijd driftig aan het schrijven: “Ik wil in het harnas sterven, aan mijn schrijftafel.” “Ik denk dat ik nooit zal stoppen met schrijven”, verwacht ook actrice en schrijfster Daphne Dekkers. ”Mijn eerste grote bestseller was De geboorte van een moeder, dus wie weet schrijf ik ooit De geboorte van een oma.”

Genieten van het werk

Presentatrice Catharine Keyl is de vragen over wanneer ze stopt met werken een beetje zat: “Ik krijg regelmatig de vraag waarom ik niet eindelijk eens ga ontspannen. Daar word ik zo chagrijnig van! Ik geniet juist van het leven door te werken.”

“Ik wil niet vergeten worden na mijn dood”, meldt TV-kok Pierre Wind, “Ik wil een plaats verdienen in de kookgeschiedenis. Daarnaast heb ik de drang om te creëren, te innoveren en mensen te helpen.”

Maarten van Rossum mocht op de universiteit nog gratis doorwerken na zijn ‘verplichte’ pensioen: “En dat heb ik 2 jaar gedaan. Tot mijn vrouw op een gegeven moment zei: je bent gek. Dus eigenlijk ben ik onder protest met pensioen gegaan.”

Maar wel rustiger aan

Politieman en presentator Gregory Sedoc kijkt vooruit op zijn pensioen en denkt dat hij nooit uitgewerkt zal zijn: “Maar op latere leeftijd gebeurt dat in mijn eigen tempo. Ik wil ooit met de auto door Zwitserland trekken en door Noorwegen. Een tentje mee om in te overnachten en als het regent pak ik een hotel. Het moet wel een vakantie zijn en geen bivak. Dat heb ik bij Defensie genoeg gedaan."

En bij Youtuber Jay-Jay Boske: “Tot een paar jaar geleden wilde ik doorgaan met werken totdat ik er dood bij zou neervallen. Maar inmiddels zit ik in een fase waarin ik meer wil genieten van het leven. Ik vind Nederland een fantastisch land en ik betaal hier graag belasting. Dus emigreren is voor mij geen optie. Wel zou ik een paar maanden per jaar lekker in Italië of op Bali willen wonen.”

 

Over ouder worden

Actrice Ellen ten Damme: “Ouder worden is niets speciaals aan, maar het leven wordt wel minder stressvol. Als je jong bent denk je dat er van alles moet. Nu heb ik van alles gedaan en is het wat rustiger in mijn hoofd.” Het leven gaat sneller als je ouder wordt, merkt Olga Commandeur, oud-atlete en presentatrice van Nederland in Beweging: “Ik denk dat het komt omdat je terug kan kijken op dingen die misschien wel 20 jaar geleden gebeurd zijn, maar je herinnert het je als de dag van gisteren.”

Laat voldoende informatie achter

De ultieme tip over pensioen komt van voormalig SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan. Hij geeft het advies om voldoende informatie over je leven vast te leggen: “Welke vorm je ook kiest: of je het vertelt of opschrijft of inspreekt en opneemt. Dat maakt niet uit. Wat het oplevert zijn mooie herinneringen en en passant kunnen je kinderen er misschien ook nog wat van leren.”