• Contact

Finance Queen geeft tips over de eerste financiële keuzes

‘‘De kracht van besparen ligt ook in kleine bedragen’
28 april 2022

Sabine Samsom is financieel coach. Zij wil anderen leren om slimmer met geld om te gaan. Op haar blog Finance Queen geeft zij praktische financiële tips. “Mensen laten het geld op straat liggen.”

Volgens Sabine gaat op een goede manier met geld omgaan over besparen en keuzes maken. Niet om leuke dingen laten. Ze geeft het volgende voorbeeld: Als iemand elke werkdag een luxe koffie koopt van € 4,50, dan lijkt dat een klein bedrag. Terwijl die dagelijkse koffie € 1.000 per jaar kost. Na 10 jaar is dit zelfs € 10.000 aan koffie. Dat loopt aardig op. “Zorgt die koffie voor een geluksmomentje? Dan is het jou € 22,50 per week waard. Maar drink je slechts uit gewoonte? Denk dan eens na of je op jaarbasis € 1.000 aan koffie wil uitgeven. Met dit voorbeeld zie je: de kracht van besparen ligt ook in kleine bedragen.”

Welke tips heeft Sabine voor de eerste financiële keuzes? Denk aan zaken als je eerste baan met pensioenregeling, een eerste koopwoning, je eerste kind, studieschuld en trouwen. Wij gingen met haar in gesprek.

Mijn eerste baan met pensioen: wat moet ik daarmee?

“Bij je eerste baan is pensioen nog ver weg. Log toch eens in op de website van je pensioenfonds. Kijk hoeveel je opbouwt en denk na wat je financieel extra wil opbouwen. Vroeg beginnen met sparen of beleggen, zorgt voor een rente-op-rente-effect. Dat betekent dat je over de rente van de vorige renteperiode weer opnieuw rente opbouwt.”

Als je al een samenlevingscontract hebt kun je je partner aanmelden voor het nabestaandenpensioen bij jouw pensioenfonds. Dit kan op ieder moment, lees meer over nabestaandenpensioen.

Hè hè eindelijk een eerste koopwoning, wat nu?

“In deze fase is het belangrijk om op tijd hypotheekadvies in te winnen. Probeer ook zelf de hypotheekregels te begrijpen. Neem de tijd en blijf om uitleg vragen totdat je begrijpt wat de hypotheek inhoudt. In deze gesprekken krijg je ook te horen wat je maximeel kunt lenen. Stel jezelf de vraag: hoeveel wil ik maandelijks aan vaste lasten uitgeven?”

Ook is het een optie om meer woonlasten te betalen en ondertussen minder uit te geven. Bijvoorbeeld aan de boodschappen door voor huismerken te kiezen en op aanbiedingen te letten. Of minder vaak of minder uitgebreid op vakantie te gaan. Op deze manier komen de uitgaven in balans.

Nieuwe woningeigenaren komen voor veel financiële keuzes te staan. Een huis kopen is ook een bespaarwalhalla volgens Finance Queen. “Vraag daarom overal meerdere offertes op en vergelijk de prijzen en voorwaarden. Denk aan bouwmaterialen, verzekeringen, energieleveranciers, aannemers en vooral notarissen. De tarieven van notarissen lopen enorm uiteen. Bij de notaris kun je ook een totaalprijs opvragen voor de hypotheekakte, samenlevingscontract en eventueel testament.”

Een baby op komst…

“Bij een positieve zwangerschapstest is mijn eerste advies: schrijf je kind in bij de crèche. Er zijn enorme wachtlijsten. Dat is een serieus probleem als je weer aan het werk wil.

Voor de babyuitzet kun je zowat alles tweedehands kopen. Meestal gebruiken ouders de spullen maar kort en koop je de spullen zo goed als nieuw. Ouders kopen vaak zelf babykleren maar krijgen ze ook. Terwijl de baby er zo uitgroeit. Daardoor vind je op Marktplaats veel nieuwe babykleding.

Naast het besparen op de babyuitzet kun je ook alvast kiezen voor een spaarpotje. Wil je de studie van je kind betalen? Hoe eerder je begint met sparen of beleggen, hoe kleiner het maandelijkse spaarbedrag kan zijn. Leg bijvoorbeeld maandelijks € 50 opzij. Wanneer de baby 18 wordt, is dat € 10.800 zonder eventueel rendement van sparen of beleggen. Wanneer je het geld 18 jaar belegt met een rendement van 4% per jaar, zo kan de inleg oplopen tot € 15.719. Het rente-op-rente-effect heeft hier een groot voordeel op zoveel jaar beleggen.’’

De studieschuld

“Allereerst: steek je kop niet in het zand voor jouw studieschuld. Wees je ervan bewust dat je een schuld hebt en maak een plan. Wil je snel aflossen en toch leuke dingen blijven doen? Kijk dan eens naar de mogelijkheden om extra geld te verdienen door een avond in een café te helpen of te babysitten. Het maakt een verschil of je maandelijks € 50 of € 450 aflost. Een studieschuld zweeft toch in je achterhoofd rond.”

Ja, ik wil!

“Sinds 2018 trouw je of ga je een partnerschap aan in beperkte gemeenschap van goederen. Dit betekent dat je als partner je eigen bezittingen of schulden van vóór het huwelijk houdt. Ook blijven schenkingen en erfenissen van de ontvanger.

Controleer eens in de zoveel tijd of de voorwaarden van deze regeling nog passen bij jullie financiële situatie en wensen. Ik zie vaak dat mensen dit goed regelen als ze gaan trouwen. Maar in een latere fase vergeten ze dat hun situatie is veranderd, waardoor de eerder vastgelegde voorwaarden niet meer aansluiten.”