Week van de Veiligheid: wees alert op valse e-mails

11 oktober 2021

Deze week is de Week van de Veiligheid. Vandaag staat het thema ‘Cyber en digitale veiligheid’ centraal. Criminelen proberen namelijk steeds vaker uw persoonlijke informatie te stelen. In dit bericht leest u hoe u valse e-mails en berichten kunt herkennen, en hoe u kunt controleren of een bericht echt van ABP afkomstig is.

 

Cybercriminelen gaan doortrapt te werk. Ze vragen u op een link te klikken of om inlogcodes te delen. Dit gebeurt via valse e-mails, sms’jes, WhatsApp-berichten en brieven. Of via een telefoontje. Dit heet ‘phishing’. Ook kunnen criminelen zich voordoen als een persoon die u vertrouwt of als een bedrijf dat u kent. Zij vragen dan vaak om geld of een betaling. Dit heet ‘spoofing’.

Valse berichten kunnen heel echt uitzien

Wees daarom altijd alert. ABP vraagt u nooit naar de inlogcodes van uw bank, DigiD of MijnABP. Niet in een e-mail, aan de telefoon, via sms, WhatsApp, aan de deur of via een brief. Klik nooit op links die leiden naar een website waar u uw gegevens moet invoeren.

Hier kunt u op letten:

  • Controleer het e-mailadres van de afzender. E-mails van ABP eindigen altijd op @abp.nl.
  • Wordt er namens ons een prijs beloofd, een cadeau of een bedrag? Ga dan ervan uit dat het niet klopt.
  • Wees alert op termijnen. Moet u reageren vóór een bepaalde datum? Dit is vaak een teken dat iets niet klopt.
  • Kijk naar de aanhef. Wordt er een vreemde aanhef gebruikt, zoals ‘Beste F’ of zelfs uw e-mailadres? Wees dan extra voorzichtig.
  • Ziet u veel taalfouten? De kans is groot dat het bericht dan niet door ABP is verstuurd.
  • Wij benaderen u nooit via sms of WhatsApp.

En bedenk: wat te mooi lijkt om waar te zijn, is helaas ook vaak zo. Wees dus altijd kritisch.