• Contact

Nederlands pensioenstelsel één na beste ter wereld

Eerst plek van vorig jaar is afgestaan aan IJsland
19 oktober 2021

Het Nederlandse pensioenstelsel is volgens onderzoeksbureau Mercer het op één na beste ter wereld. Dat blijkt uit de Global Pension Index. Vorig jaar stonden we nog bovenaan. Die plaats is nu vergeven aan nieuwkomer IJsland. Denemarken nam de derde plaats in. De top drie zijn de enige landen ter wereld die een A-score hebben van 8 of hoger.

 

Mercer vergelijkt elk jaar pensioenstelsels van verschillende landen over de hele wereld. Het bureau wijst daarbij op de sterke en zwakke punten. Op basis daarvan krijgt elk land punten. De afgelopen jaren stond óf Nederland óf Denemarken op nummer 1. Dit jaar werden 43 pensioenstelsels vergeleken; van Peru tot Noorwegen, van Turkije tot Indonesië. Samen zijn ze goed voor de pensioenen van 65% van de wereldbevolking. Het pensioenstelsel van IJsland was er dit jaar voor het eerst bij. Het land kwam direct als beste uit de bus.

Wat is er in Nederland goed?

In vergelijking met vorig jaar hebben we meer punten gekregen. Van veel pensioenfondsen is de financiële positie verbeterd afgelopen jaar (ook bij ABP).

 

Nederland scoort al jaren goed, omdat we ons pensioen baseren op drie zogeheten ‘pijlers’: 

  1. een basispensioen van de overheid, de AOW
  2. een aanvullend pensioen via uw werkgever, zoals bij ABP; 
  3. de mogelijkheid om zelf bij te sparen, waarbij u de premie onder voorwaarden kunt aftrekken van de belasting.

Waarom scoorde IJsland beter?

Toch scoorde IJsland beter, omdat mensen daar minder (hypotheek-)schulden hebben als ze met pensioen gaan. Ze kunnen dus meer doen met hetzelfde pensioen.

 

Ook werken er naar verhouding meer 55-plussers dan in Nederland. Zij bouwen dus langer pensioen op via hun werk. Maar ze dragen ook langer bij aan het basispensioen van IJsland. In Nederland betaalt u alleen premie voor de AOW als u werkt. Werkt u niet (meer)? Maar woont u wel in Nederland? Dan betaalt u geen AOW-premie, maar hebt u wel recht op AOW vanaf uw AOW-leeftijd.