KPN en ABP versnellen digitalisering van Nederland

Bijna 1.000 dorpen en 900.000 huishoudens eerder op glasvezel aangesloten
23 maart 2021

ABP en KPN gaan met een investering van ruim 1 miljard euro de aanleg van glasvezel in bijna duizend dorpen en kleine woonkernen jaren eerder mogelijk maken. KPN wil de komende vijf jaar 2,5 miljoen huishoudens in grotere gemeenten van snel internet via glasvezel voorzien. Door de samenwerking met ABP kan de uitrol nu in andere gebieden worden versneld.

Het gaat om bijna 700.000 aansluitingen in dorpen zoals Ankeveen, Grou en Zuidoostbeemster. Zij krijgen nu voor eind 2026 al glasvezel ter vervanging van de verbinding via koper. Ook krijgen meer dan 200.000 adressen op circa 1.400 bedrijventerreinen nu jaren eerder dan gepland glasvezel.

Nederland werkt meer thuis

Veilig, betrouwbaar en snel internet is voor Nederland van groot belang, zeker nu er zoveel mensen thuis werken. Met deze samenwerking wordt glasvezel versneld aangelegd op plekken in het land waar dat nu nog niet vanzelfsprekend is. De bouwcapaciteit die nodig is voor deze aanleg is al geregeld en levert meer dan duizend extra banen op. Maar wat betekent dit nu voor deelnemers?

Energietransitie

”Deze belegging is op meerdere terreinen van betekenis voor deelnemers van ABP”, vertelt Menno Snel, bestuurslid van ABP. “Deze samenwerking levert ons fonds een aantrekkelijk rendement op en draagt zo bij aan een goed pensioen. ABP belegt graag in Nederland om hier de economische groei, werkgelegenheid en duurzame projecten te stimuleren. Door deze samenwerking met KPN creëren we met de aanleg van ruim 900.000 glasvezelaansluitingen meer dan duizend banen. Glasvezel is sneller en veel energiezuiniger dan koper of kabel. Daarmee versterken we niet alleen de digitale infrastructuur, we dragen ook bij aan de energietransitie van Nederland.”

Snelheid van het licht

Joost Farwerck, CEO van KPN: “Iedereen wil internet dat op hoge snelheid steeds grotere hoeveelheden data aan kan. Dankzij de samenwerking met ABP krijgen de bewoners in zo’n duizend dorpen jaren eerder internet met de snelheid van het licht, van Vlieland tot aan Middelharnis. Daar komen ruim 200.000 aansluitingen op bedrijventerreinen bij. Deze gebieden zouden anders pas na 2025 aan de beurt komen. Met deze investering kan heel Nederland straks de vruchten plukken van supersnel, betrouwbaar en duurzaam internet.”