• Contact

Met pensioen gaan, hoe doe je dat?

28 juni 2021

Met pensioen gaan, dat gaat niet helemaal vanzelf. Hiervoor moet u eerst een aantal keuzes maken en daarna uw pensioen zelf aanvragen. U hoeft niet te wachten tot u de AOW-leeftijd bereikt heeft, om hiermee te beginnen. We helpen u graag om uzelf goed voor te bereiden en alvast uw mogelijkheden te verkennen. Want die zijn vaak uitgebreider dan u denkt.

U kunt bij ABP al met pensioen vanaf de eerste dag van de maand waarin u 60 wordt, tot uiterlijk vijf jaar na uw AOW-leeftijd. Wilt u weten wat het bedrag is dat u dan kunt verwachten? Dat vindt u in MijnABP.

Welke keuzes u heeft

MijnABP toont u ook welke keuzes u in uw situatie kunt maken voor uw pensioen. U kunt bijvoorbeeld eerder stoppen met werken, of minder werken en alvast ‘parttime’ met pensioen. U kunt ook kijken naar de mogelijkheden om eerst wat meer, en later wat minder pensioen te ontvangen. Heeft u moeite met het bepalen van uw keuze? Het kan helpen om eerst te bepalen wanneer u het geld eigenlijk nodig heeft. Daarna kunt u beter inschatten wat voor u het juiste moment is om te stoppen met werken.

Een pensioen dat bij u past

MijnABP biedt diverse tools om u te helpen het pensioen te kiezen dat bij u past. Of die tools voor u toegankelijk zijn, hangt af van uw situatie. De tool Helder Overzicht & Inzicht helpt u bijvoorbeeld om alvast een beeld te vormen van uw inkomen en uitgaven later. In de Pensioenplanner kunt u ook verschillende situaties nabootsen en direct zien hoe hoog uw pensioenbedrag dan is. Bent u eruit? Op basis van uw keuze kunt u vervolgens een stappenplan volgen en zelf uw pensioen aanvragen. Heeft u daar hulp bij nodig, of zit u met een belangrijke vraag? Neem gerust contact op met ons, we helpen u graag.