• Contact

Heeft u een levenslooptegoed? Dan moet u misschien in actie komen

30 juni 2021

De levensloopregeling wordt dit jaar beëindigd. Heeft u meegedaan aan de levensloopregeling? En heeft u levenslooptegoed dat u nog niet heeft gebruikt? Dan kunt u tot 1 november 2021 uw levenslooptegoed gebruiken voor verlof of omzetten in pensioen.

De levensloopregeling eindigt op 1 november 2021. Dat is 2 maanden eerder dan gepland. Vanaf 1 november 2021 is het niet meer mogelijk om levensloopverlof op te nemen of het levenslooptegoed om te zetten in pensioen. Sommige verzekeraars vragen hun klanten om eerder dan 1 november te beslissen over wat ze met hun levenslooptegoed doen. U hoort dit vanzelf van de verzekeraar waar u uw levensloopregeling heeft afgesloten.

De keuzes die u kunt maken vóór 1 november

Heeft u nog levenslooptegoed over? Dan kunt u de volgende keuzes maken: 

  • Het levenslooptegoed opnemen voor verlof. Dit moet vóór 1 november.
  • Het levenslooptegoed omzetten in pensioen. Dit moet vóór 1 november.
  • Het levenslooptegoed in 1 keer laten uitkeren op 1 november. 

Deze laatste 2 keuzes leggen we hieronder uit.

Levenslooptegoed omzetten in pensioen

Heeft u nog fiscale ruimte? Dan kunt u ervoor kiezen om uw levenslooptegoed om te zetten in pensioen. Dat doet u door (een deel van) uw tegoed te storten in ABP ExtraPensioen. Dit kunt u tot 1 november 2021 doen. U volgt daarvoor de volgende stappen: 

  1. Kijk in MijnABP of u fiscale ruimte heeft en hoe hoog die is. Vindt u het niet in MijnABP, neem dan contact met ons op. 
  2. U kunt alleen het bedrag storten dat u aan fiscale ruimte heeft. Mogelijk houdt u dus na de storting levenslooptegoed over. Dat bedrag moet u laten uitbetalen. 
  3. Gebruik de rekentool in MijnABP om uit te rekenen wat uw storting aan extra pensioen oplevert. 
  4. U zet uw levenslooptegoed om in extra pensioen via een storting in ABP ExtraPensioen. Klik hier voor meer informatie daarover.

Levenslooptegoed laten uitkeren

Kiest u er niet voor om uw levenslooptegoed als verlof op te nemen of om te zetten in pensioen? Of maakt u geen keuze vóór 1 november 2021? Dan wordt uw levenslooptegoed op 1 november uitgekeerd als loon. Dit doet de verzekeraar waar u uw levensloopregeling heeft ondergebracht.

Meer informatie

Wilt u meer weten over de beëindiging van de levensloopregeling? Kijk dan op de website van de Belastingdienst.