• Contact

Koreaanse chemie- en oliereus wordt groen

16 juli 2021

Het Zuid-Koreaanse olie- en petrochemiebedrijf SK Innovation heeft aangekondigd aan dat het bedrijf uiterlijk in 2050 CO2-neutraal is. Dat is een grote stap voor een bedrijf in deze sector. We voerden via onze uitvoerder al langere tijd intensieve gesprekken over de klimaatambities van het bedrijf.

SK Innovation is het grootste olie- en petrochemiebedrijf van Zuid-Korea. Bestuursvoorzitter Kim Jun zei in een toelichting dat het bedrijf ‘van grijs naar groen’ gaat. De onderneming heeft toegezegd uiterlijk in 2050 per saldo geen CO2 (net zero emissions) meer uit te stoten. CO2 is een broeikasgas dat een grote rol speelt bij de opwarming van de aarde. Al in 2030 wil het bedrijf de uitstoot met de helft hebben teruggebracht.

Opvallend is dat de doelstelling niet alleen de uitstoot van de eigen bedrijfsactiviteiten en ingekochte energie omvat, maar ook de uitstoot door het gebruik van de producten van SK Innovation. Dit laatste wordt scope-3 uitstoot genoemd. Juist voor de olie- en petrochemische industrie geldt dat CO2 vooral wordt uitgestoten door het gebruik van hun producten, zoals benzine.

Cultuurverandering

SK Innovation heeft een lange reis achter de rug om hier te komen, zegt Yoo-Kyung (YK) Park, duurzaamheidsspecialist bij onze uitvoerder APG. 'Het bedrijf was een aantal jaar geleden nog erg terughoudend als het om de energietransitie ging. Het management begreep dat de wereld moest veranderen, maar wist niet goed hoe het daar op moest reageren. De laatste jaren heeft het bedrijf een cultuurverandering ondergaan en is er hard gewerkt aan het uitwerken van plannen voor verduurzaming. Daar verdient SK Innovation echt lof voor.'

 

Onze uitvoerder was een van de twee vermogensbeheerders die namens Climate Action 100+ met SK Innovation in gesprek waren. Dit samenwerkingsverband van internationale beleggers voert druk uit op 167 bedrijven die wereldwijd de meeste CO2 uitstoten. Door onze krachten te bundelen, kunnen we effectief druk uitoefenen. Climate Action 100+ vraagt onder andere van bedrijven dat ze inzicht geven in de klimaatrisico’s waarmee ze te maken hebben. Ook moeten ze maatregelen nemen om hun CO2-uitstoot drastisch te verminderen.

Groeimogelijkheden

SK Innovation wil de doelstelling niet halen door eenvoudig CO2-intensieve activiteiten te verkopen, maar door vergroening. De aanpak bestaat uit drie delen: het verlagen van de CO2-uitstoot van processen en producten, het volledig recyclen van plastic zodat er nieuwe plastics van kunnen worden gemaakt en het verder ontwikkelen van het bedrijfsonderdeel dat zich bezighoudt met de productie van batterijen en accu’s voor elektrische auto’s. Dat onderdeel is nu nog vrij klein maar heeft grote groeimogelijkheden. Momenteel levert SK Innovation accu’s voor elektrische auto’s van Ford, Volkswagen en Hyundai.

Eerder wierpen onze inspanningen om de klimaatambities van een aantal Zuid-Koreaanse financiële bedrijven aan te scherpen al vruchten af. Vorig jaar liet KB Financial Group, de grootste financiële dienstverlener van het land, weten te stoppen met de financiering van nieuwe kolencentrales. Dit zijn belangrijke stappen vooruit, omdat Zuid-Korea vooralsnog een van de grootste CO2-uitstoters ter wereld is en het land achterblijft op het gebied van klimaatactie.

Hoopvol

YK Park noemt het ‘hoopvol’ dat SK Innovation nu heeft aangekondigd een CO2-neutraal bedrijf te worden. “Dit laat zien dat het zelfs voor bedrijven in sectoren die veel CO2 uitstoten mogelijk is om grote stappen te zetten in de energietransitie. De boodschap aan andere bedrijven in de sector is duidelijk: waar wacht je nog op?”