• Contact

Wat betekent de nieuwe lockdown voor uw pensioen?

De belangrijkste zaken op een rij
23 december 2021

Vanaf zaterdag 18 december is er een nieuwe lockdown van kracht voor Nederland. Iedereen heeft ermee te maken. Maar wat betekent dit voor uw pensioen? De belangrijkste zaken zetten we voor u op een rij.

Welke maatregelen treffen wij?

Wij hebben maatregelen getroffen zodat we bereikbaar blijven voor deelnemers en werkgevers. We werken vanuit huis en zorgen ervoor dat de dienstverlening doorgaat. Voorlichtingsbijeenkomsten organiseren we zoveel mogelijk online. Heeft u vragen over uw pensioen? Dan kunt u ons gewoon bereiken buiten de feestdagen van 08:00 tot 17:30 uur. U kunt bellen, mailen of chatten.

De uitbetaling van uw pensioen

Ontvangt u pensioen van ons? Dan krijgt u uw maandelijkse bedrag op of rond de 23ste van de maand. Alle data vindt u op deze website.

Veranderingen in uw werk

Door de lockdown kan het zijn dat er veranderingen zijn in uw werk. Wordt u werkloos? Krijgt u een nieuwe baan? Of gaat u meer of minder werken? Check dan de gevolgen voor uw pensioen. Verandert uw arbeidscontract niet? Dan blijft uw pensioenopbouw hetzelfde.

(Extra) verlof en uw pensioen

Gaat u met betaald of onbetaald verlof? Dan loopt uw pensioenopbouw gewoon door. Dat geldt ook voor de pensioenpremie. U maakt met uw werkgever afspraken over de verdeling van de pensioenpremie. Lees hier meer over verlof en pensioen.

Gaat u tijdelijk ergens anders werken (bijvoorbeeld om bij het vaccineren te helpen) en bouwt u daardoor pensioen op? Dan stopt de pensioenopbouw bij ABP voor het deel dat u ergens anders bent gaan opbouwen. Geef dit door aan uw werkgever.

Als de werkgever geen premie meer betaalt…

Als uw werkgever de premie (tijdelijk) niet meer kan betalen, dan heeft dit voorlopig geen gevolgen voor uw pensioenopbouw. De opbouw van uw pensioen gaat voorlopig door, zolang u in dienst blijft bij uw werkgever.

Gepensioneerd in het buitenland?

Bent u met pensioen en woont u in het buitenland? Dan stuurt u ons ieder jaar uw ‘bewijs van in leven zijn’. Op die manier kunnen we uw pensioen blijven uitbetalen.

Mocht u op korte termijn niet in staat zijn op tijd een handtekening voor dit bewijs te regelen, dan is dit geen probleem. De reactietermijn hiervoor is sinds de coronacrisis met 3 maanden verlengd. Lukt het toch niet om op tijd het bewijs met een handtekening terug te sturen? Neem dan contact op met ons. 

Wat als u vervroegd met pensioen bent gegaan en toch weer gaat werken?

Als u vervroegd met pensioen bent gegaan, kan het zijn dat u een intentieverklaring hebt getekend. Daarin staat dat u niet van plan bent om weer te gaan werken. Dat u nu weer gaat werken, was niet voorzien. Neem contact op met de Belastingdienst of dit gevolgen heeft. U blijft uw pensioen van ons ontvangen, naast uw tijdelijke salaris.