Nog meer Nederlandse huishoudens versneld aangesloten op glasvezel

Dankzij investering ABP
5 december 2021

Nog eens 170.000 huishoudens extra worden tussen nu en 2026 versneld aangesloten op glasvezel dankzij de samenwerking tussen ABP en KPN. Ook deze huishoudens zijn gelegen in kleine kernen en dorpen; gebieden die normaliter langer zouden moeten wachten op aansluiting op het snelle en energiezuiniger internet.

 

Het belang van toegang tot betrouwbaar en veilig internet wordt door de recente ontwikkelingen rond Covid en het aanhoudende thuiswerkadvies alleen maar verder onderstreept.

Nieuwe samenwerking

In maart van dit jaar maakten ABP en KPN een nieuwe samenwerking bekend waarbij ze bijna 1 miljard euro investeren in de versnelde aansluiting op glasvezel van bijna 700.000 huishoudens en nog eens 200.000 adressen op bedrijventerreinen in kleinere Nederlandse kernen. Daartoe werd samen met APG – de pensioenuitvoerder van ABP – een nieuw bedrijf opgericht; Glaspoort genaamd.

 

Afgelopen zomer maakten beiden partijen bekend dat de reikwijdte van het mandaat van Glaspoort werd vergroot met 75.000 adressen extra. Daar komen nu nog eens 170.000 aansluitingen bij. In totaal zal Glaspoort daarmee 1.15 miljoen Nederlandse adressen voor 2026 aansluiten op glasvezel. Met de verdere uitrol is een extra investering van 85 miljoen euro gemoeid.

In 2026 bijna 80% van de adressen glasvezel

Door de samenwerking met ABP kan de uitrol van glasvezel in meer afgelegen gebieden worden versneld. Daarmee moet in 2026 bijna 80% van de adressen in Nederland kunnen beschikken over het snelle glasvezel. Glaspoort heeft een open netwerkstrategie. Dat betekent dat het netwerk ook toegankelijk is voor andere operators dan KPN. Eindgebruikers kunnen daardoor een telecombedrijf naar keuze selecteren. Dat bevordert de concurrentie en innovatie in Nederland.