ABP maakt aansluiting van 1.7 miljoen Poolse huishoudens op glasvezel mogelijk

12 april 2021

ABP en de Poolse provider Orange Polska zijn vandaag overeen gekomen dat ze samen een glasvezelnetwerk gaan beheren van 2.4 miljoen Poolse huishoudens. Het betreft 160.000 klanten die al op de snelle glasvezelverbinding zijn aangesloten. Nog eens 1,7 miljoen huishoudens worden tussen nu en 2025 aangesloten. Dat deel van het netwerk wordt aangelegd in gebieden waar momenteel nog helemaal geen internet beschikbaar is. Het toegankelijker maken van snel internet in Polen en het tegengaan van digitale uitsluiting komt zo een flinke stap dichterbij.

Polen zet momenteel flink in op de ontwikkeling en aanleg van moderne infrastructuur, om de economie van het land te versterken. Door de samenwerking met ABP kan Orange Polska de uitrol van glasvezel versnellen en nog eens 1.7 miljoen nieuwe aansluitingen optellen bij de huidige 7 miljoen Poolse huishoudens die toegang hebben tot glasvezel.

Joint venture

Voor deze samenwerking gaat APG, de pensioenuitvoerder van ABP, een joint venture aan: Światłowód Inwestycje. Orange Polska en APG hebben hierin beiden een belang van 50%. Orange brengt ongeveer 0,7 miljoen reeds bestaande glasvezelverbindingen onder in Światłowód Inwestycje, inclusief 160.000 klanten die al gebruik maken van de diensten van Orange. Daarnaast rolt de nieuwe joint venture tot 2025 nog eens 1,7 miljoen glasvezelverbindingen uit. Met in totaal 2,4 miljoen huishoudens zal Światłowód Inwestycje de grootste onafhankelijke netwerkbeheerder van glasvezel in Polen worden.

Minder digitale uitsluiting

Julien Ducarroz, CEO van Orange Polska is blij met de samenwerking. 'Nu al bevinden 5 miljoen huishoudens in heel Polen zich binnen het bereik van Orange Światłowód. De vraag naar meer aansluiting is enorm, en de pandemie heeft dat alleen maar versterkt. Światłowód Inwestycje zal ons helpen juist die gebieden te ontsluiten waar nu nog geen betrouwbaar internet aanwezig is, zonder dat daarvoor publieke middelen nodig zijn. Met deze samenwerking dragen we bij aan verdere ontwikkeling van de Poolse economie en digitale infrastructuur én bestrijden we digitale uitsluiting.' Światłowód Inwestycje zal een open netwerk exploiteren en onderhouden. Zowel Orange Polska als andere aanbieders van telecomdiensten kunnen van de glasvezelverbindingen gebruikmaken om hun diensten aan de klant te leveren. De transactie wordt naar verwachting in augustus 2021 afgerond.