• Contact

Straks een deel van uw pensioen in 1 keer opnemen?

Wetsvoorstel op 3 september ingediend
10 september 2020

Een deel van uw opgebouwde pensioen in een keer opnemen. Waarschijnlijk kunt u er vanaf 2022 voor kiezen. U krijgt dan tot maximaal 10% van uw opgebouwde pensioen op uw rekening gestort. Het wetsvoorstel hiervoor werd begin september ingediend.

U mag met het geld doen wat u wilt

De mogelijkheid om een deel van het pensioenbedrag in 1 keer te laten uitbetalen, is een van de onderdelen van het nieuwe pensioenstelsel. Als u hiervoor kiest, dan wordt het bedrag uitgekeerd op het moment dat u met pensioen gaat. U mag dan zelf kiezen waaraan u het geld besteedt.

Het kan gevolgen hebben voor de belasting

Wel is het belangrijk om te beseffen dat het opnemen van een bedrag in 1 keer betekent dat u een lagere maandelijkse pensioenuitkering krijgt. Ook kan zo’n bedrag in 1 keer op uw bankrekening gevolgen hebben voor uw belastingaangifte. Wat de effecten hiervan zijn, hangt onder andere af van de hoogte van het uitgekeerde bedrag en uw persoonlijke situatie.

Nog niet mogelijk bedragen te noemen of berekeningen te maken

Als het wetsvoorstel uiteindelijk wordt goedgekeurd, dan biedt ook ABP de mogelijkheid van een bedrag in 1 keer. Op dit moment kunnen we nog niet zeggen wat het in uw geval kan betekenen. We kunnen u dus nog geen berekeningen geven of voorbeeldbedragen noemen.

Kiezen tussen hogere uitkering of bedrag in 1 keer

In het wetsvoorstel is het niet mogelijk om voor een pensioenbedrag in 1 keer te kiezen in combinatie met een hogere maandelijkse pensioenuitkering. Bij die laatste krijgt u een hogere pensioenuitkering tot aan uw AOW-leeftijd. U moet dus kiezen of u een bedrag in 1 keer wilt of tijdelijk een hogere uitkering.

Wetsvoorstel moet nog behandeld worden in de Tweede Kamer

De Tweede Kamer moet het wetsvoorstel voor bedrag in 1 keer nog behandelen en kan het nog aanpassen. Zodra we hier meer over weten, leest u het op deze site.