Duurzame Dinsdag: beleggingen in beeld

Van elektrische auto-batterijen tot medicijnen van slangengif
1 september 2020

Het is vandaag Duurzame Dinsdag. Vandaag neemt politiek Den Haag een koffer vol duurzame ideeën en initiatieven in ontvangst én staat duurzaamheid landelijk (nog meer) centraal. ABP belegt ruim € 65 miljard euro in bedrijven met duurzame oplossingen voor de uitdagingen van vandaag en morgen. Vandaag is een mooi moment om in te zoomen op een aantal duurzame beleggingen van ABP waar we de afgelopen tijd op bezoek gingen.

Levensreddend slangengif

Mensenlevens redden met het dodelijke gif van één van ’s werelds giftigste slangen. Klinkt gek, maar dit is wel degelijk de formule van VarmX. Het bedrijf uit Leiden gebruikt het gif bijin de ontwikkeling van een medicijn voor het stoppen van ernstige bloedingen. Het zijn de letterlijk bloedstollende eigenschappen in het gif van de Australische bruine slang die het ‘m doen. 

Benieuwd naar het hele verhaal? Lees het hier!

Fantastic met plastic

40 miljard. Dat is het aantal plastic drinkflessen dat Tomra – producent van emballage-automaten – jaarlijks verzamelt én hergebruikt. Het bedrijf is wereldleider op dit gebied en beschikt over innovatieve sensortechnieken waarmee grote hoeveelheden flessen in één keer kunnen worden herkend – en gesorteerd. Tomra is zo een belangrijke speler in de strijd tegen de plastic soep. 

Meer weten over Tomra? Lees het hier!

Weer lopen na een dwarslaesie

‘Ik ben nog nooit in de 20 jaar dat ik beleg in de gezondheidszorg een innovatie tegengekomen die zo’n impact heeft op het leven van patiënten’, vertelt Roel Bulthuis, die namens ABP belegt in GTX Medical. Het bedrijf ontwikkelt een medisch hulpmiddel om mensen met een dwarslaesie te helpen hun benen weer te bewegen. 

Benieuwd naar deze belegging? Lees het hele artikel hier.

Laden maar!

De elektrische auto is flink in opmars. Een mooie ontwikkeling in de reductie van CO2. Het Zweedse Northvolt legt zich toe op de productie van de batterijen in deze auto’s. Hun doel: de groenste batterij ter wereld maken. 

Hoe ze dat willen bereiken? Je leest het hier.