• Contact

Samenvallende Diensttijd vanavond bij Max Meldpunt

16 oktober 2020

Vanavond is Harmen van Wijnen, directeur bij ABP, te gast bij Max Meldpunt. Onderwerp van gesprek is de aanvulling Samenvallende Diensttijd. Wij vragen het hem nu al: hoe staat het ermee?

 

ABP-gepensioneerden die vóór 1995 gelijktijdig met hun partner pensioen hebben opgebouwd, hebben mogelijk recht op een aanvulling op hun pensioen. Wanneer de jongste van het (echt)paar (bijna) AOW-gerechtigd is, kan de aanvulling worden aangevraagd. Ruim 250.000 mensen ontvangen deze aanvulling al, maar duidelijk is ook dat niet iedereen de aanvulling aanvraagt. En dan gaat het met name om ABP-deelnemers van wie de partner bij een ander pensioenfonds pensioen heeft opgebouwd. ‘Partners die beiden pensioen hebben opgebouwd bij ABP, kunnen we in onze eigen administratie vinden,’ vertelt Harmen van Wijnen, directeur ABP. ‘Zij krijgen automatisch bericht. Als de partner echter pensioen heeft opgebouwd bij een ander pensioenfonds, weten wij dit niet. Dan hebben we de hulp van de deelnemer nodig. Hij of zij moet zelf een aanvraag indienen.’

Deelnemers wachten lang op antwoord

Omroep Max heeft begin dit jaar geholpen door deze mensen op te roepen zich te melden bij ABP. De afgelopen maanden hebben zich meer dan 20.000 deelnemers gemeld, tweederde heeft ondertussen al antwoord gekregen. Harmen: ‘We zijn blij dat mensen zich melden bij ons. Dan kunnen we ze het pensioen geven waar ze recht op hebben. We zijn overvallen door het groot aantal aanvragen. We beoordelen deze handmatig, één voor één. Dat vraagt om veel uitzoekwerk en dit kost ons helaas meer tijd dan mensen van ons mogen verwachten,’ gaat hij verder. ‘Ik vind het vooral heel vervelend voor alle mensen die nog wachten op een beoordeling van hun aanvraag. Dat spijt me oprecht en ik kan me hun frustratie goed voorstellen. Maar iedereen krijgt antwoord van ons, daar gaan we voor zorgen. En als er recht is op deze aanvulling, dan wordt dat volledig uitgekeerd. We hebben hier 100 miljoen euro voor gereserveerd. Dat is een fractie (0,02 %) van ons vermogen van ruim 460 miljard euro. Daarnaast hoeven mensen vanaf nu de wettelijke rente niet meer apart aan te vragen, die keren we automatisch uit als zij daar recht op hebben.’

Doe de check

Wilt u meer weten over samenvallende diensttijd of wilt u weten of u recht heeft op deze aanvulling? Doe dan hier de check.

De uitzending van Meldpunt begint om 19:20 uur op NPO2. Onze klantenservice is bereikbaar tot een uur na de uitzending op telefoonnummer 045 - 579 62 75. Bel ons als u vragen heeft.