ABP roept regering op vaart te maken met CO2-heffing

8 juni 2020

ABP en haar pensioenuitvoerder APG roepen de regering op CO2 zo snel mogelijk te beprijzen. Deze oproep doen ABP-bestuurslid Geraldine Leegwater en Ronald Wuijster, lid raad van bestuur APG, vandaag in een opiniestuk in Het Financieele Dagblad. Zij stellen dat een CO2-beprijzing de vergroening van bedrijven versnelt en de economie stimuleert.

 

Bij een CO2-heffing moet een bedrijf betalen voor de hoeveelheid CO2 die het uitstoot. Het kabinet wil voor bedrijven met veel concurrentie uit het buitenland de CO2-beprijzing iets minder snel invoeren dan in het klimaatakkoord afgesproken. ABP en haar pensioenuitvoerder APG zijn het niet mee eens met dit mogelijke uitstel. Veel maatschappelijke organisaties zijn hier ook teleurgesteld over.

Grote vervuilers niet buiten schot laten

De coronacrisis maakt stevig ingrijpen nodig om de economie opnieuw op gang te brengen, maar dit moet wél op een manier die helpt om de klimaat- en energietransitie te maken. Grote vervuilers buiten schot laten past daar niet bij.

CO2-heffing versnelt vergroening

Voor een grote belegger als ABP, die een steeds groter deel van zijn kapitaal belegt in duurzame bedrijven is CO2-heffing belangrijk. Deze maakt duurzaam en verantwoorde beleggen nog aantrekkelijker én het zorgt voor een betere wereld. 

Wilt u het hele opiniestuk lezen? Dat kan hier. Goed om te weten: dit is een betaald artikel. U moet ingelogd zijn om het te kunnen lezen.