• Contact

Tweede Kamer in debat over nieuw pensioenakkoord

14 juli 2020

Nu de sociale partners (werkgevers en werknemers) akkoord zijn, is het de beurt aan de politiek om haar mening te geven over het nieuwe pensioenstelsel. Dinsdagmiddag 14 juli komen de betrokken Tweede Kamerleden terug van hun zomerreces om te debatteren over de voorliggende pensioenafspraken. Na het debat worden de details van het akkoord verder uitgewerkt door ambtenaren van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Dit wetsvoorstel verwachten we in het najaar.

 

Als een meerderheid in de Eerste en Tweede Kamer het ook op die inhoud goedkeurt, wordt het nieuwe pensioenakkoord in 2022 in de wet vastgelegd. Wilt u weten wat er in tussentijd nog staat te gebeuren rondom het nieuwe pensioenstelsel? Bekijk dan hier onze animatievideo. Daarin leggen we in begrijpelijke taal uit wat de stand van zaken is (datum: 14 juli).

Hoe zat het ook alweer?

Het nieuwe pensioenstelsel kent geen belofte meer over verwachte uitkeringen. Daardoor verdwijnen de verplichte buffers in het huidige stelsel. Het gevolg is dat pensioenen gaan meebewegen met de economie. Pensioenfondsen die er goed voorstaan, kunnen eerder verhogen. Als het financieel tegenzit, dan gaan de uitkeringen ook eerder omlaag.

Waar gaat het debat over?

Het debat zal inhoudelijk onder meer gaan over de toepasbaarheid van het stelsel, de hoogte van de AOW-leeftijd en de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers. Ook komt er met het nieuwe stelsel een wijziging in het nabestaandenpensioen. Minister Koolmees van SZW heeft hierover gezegd dit voor 2026 te willen veranderen, wellicht zelfs al in 2022. Ook daarover gaan de Kamerleden met elkaar in debat. Na het debat gaat de Tweede Kamer weer terug in zomerreces. 

Het debat vindt plaats om 15.30uur. Wilt u live meekijken? Dan kan dat hier.