• Contact

Uitzending Meldpunt: ABP helpt deelnemers met gemiste pensioenaanvulling

24 januari 2020

Omroep MAX besteedde op vrijdag, 24 januari, in het programma Meldpunt, aandacht aan de aanvulling ‘samenvallende diensttijd’. Dat is een regeling waarbij u recht heeft op een aanvulling van uw pensioen, als u en uw partner vóór 1 januari 1995 tegelijkertijd pensioen opbouwden bij ABP. Die aanvulling kennen we in principe automatisch toe als u beiden de AOW-leeftijd heeft bereikt. Ook tweeverdieners die vóór 1 januari 1995 tegelijkertijd bij ABP en een ander pensioenfonds opbouwden, hebben mogelijk recht op een aanvulling. Dit kunt u zelf aanvragen. In de uitzending laat de MAX Ombudsman zien hoe zo’n aanvraag alsnog kan worden gedaan.

De toekenning van de aanvulling voor partners die beiden tegelijkertijd bij ABP pensioen hebben opgebouwd, gaat in principe automatisch altijd goed. In 190.000 gevallen is dat ook zo. Maar door nieuwe data-analysetechnieken vonden we vorig jaar 6.600 deelnemers bij wie dat is misgelopen. Dat zijn we nu aan het herstellen. ABP is daar begin vorig jaar al mee gestart. Toen hebben ongeveer 2.000 gepensioneerden een nabetaling ontvangen en werd hun maandelijkse pensioenuitkering verhoogd. De hoogte van deze nabetalingen en verhogingen verschilt per persoon. Vanaf februari 2020 starten we met het herstellen van de aanvulling van de andere ongeveer 4.600 gepensioneerden. Medio 2020 verwachten we klaar te zijn met de herstelactie.

Minimaliseren foutgevoeligheid

In de tussentijd hebben we het herstelproces volledig geautomatiseerd. We minimaliseerden zo de foutgevoeligheid. Ook verbeterden we de communicatie rondom de nabetalingen - en de effecten die het kan hebben op de hoogte van andere uitkeringen, zoals zorg- en huurtoeslag en loonheffing. Deelnemers om wie het gaat ontvangen in februari een brief. Daarna worden ze persoonlijk geïnformeerd over de hoogte van hun nabetaling en verhoging. Bij nabetalingen boven €2.500 nemen we ook telefonisch contact op.

Aanvulling voor partner met pensioenopbouw bij andere pensioenuitvoerders

Als uw partner vóór 1 januari 1995 pensioen opbouwde bij een andere pensioenuitvoerder en u in diezelfde periode bij ABP, dan kan ook recht bestaan op een aanvulling als u en uw partner beiden de AOW-leeftijd hebben bereikt. Omdat we dit niet in onze administratie kunnen zien, vraagt u dit zelf eenvoudig aan via een formulier. Omdat we willen dat iedereen krijgt waar hij of zij recht op heeft, wijzen we onze deelnemers hier altijd actief op bij de aanvraag van hun pensioen. Hierin verwijzen we naar onze website voor meer informatie. Daarnaast wijzen we erop bij een aanvraag van het pensioen via MijnABP

Meer informatie?

Heeft u vragen over dit onderwerp? Dan kunt u altijd contact met ons opnemen. ABP is voor vragen over samenvallende diensttijd bereikbaar op 045 – 579 6170. Dit speciale nummer is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08:00 - 17.30 uur. Wilt u weten of u in uw situatie in aanmerking komt voor een aanvulling? Kijk dan naar de meestgestelde vragen of op www.abp.nl/aanvulling.