• Contact

‘Bestrijding corona gaat boven korte termijn gewin voor farmabedrijven’

ABP sluit zich aan bij oproep aan farmaceutische industrie
17 april 2020

Samen met andere grote beleggers roept ABP farmaceutische bedrijven op om actief en op een verantwoorde manier bij te dragen aan de bestrijding van de corona-pandemie.

 

In het door ABP ondertekende ‘investor statement’ staat dat het onder controle brengen van het virus boven financieel gewin op de korte termijn moet gaan. Bijdragen aan een betaalbare en toegankelijke gezondheidszorg is een belangrijke verantwoordelijkheid van de farmaceutische industrie; onder andere het afdwingen van patenten, het streven naar hoge prijzen of het geheimhouden van belangrijke onderzoeksresultaten passen niet bij die verantwoordelijkheid.

Geen ‘business-as-usual’

De oproep aan de farmaceutische bedrijven is een initiatief van enkele Nederlandse institutionele beleggers en vermogensbeheerders, waarbij ook internationale beleggers zich hebben aangesloten. “De laatste maanden hebben we initiatieven gezien van farmaceutische bedrijven gericht op samenwerking en de aanpak van Covid-19. Maar we hebben ook berichten gezien waaruit blijkt dat niet alle farmaceutische bedrijven begrijpen dat het nu niet ‘business-as-usual’ is.”

Onderzoek naar virussen

In het statement worden farmaceutische bedrijven ook opgeroepen actief samen te werken en relevante informatie te delen met sectorgenoten, overheden en de gezondheidssector. Daarnaast wordt gevraagd dat zij zich inzetten voor een eerlijke verdeling van voorraden over de getroffen landen en dat ze voldoende investeren in onderzoek naar virusinfecties, zodat een grootschalige epidemie in de toekomst mogelijk kan worden voorkomen. De oproep van beleggers past in het actieve beleid dat ABP voert om bedrijven aan te spreken op hun verantwoordelijkheden in de corona-crisis. Eerder sloot onze vermogensbeheerder zich aan bij een internationale oproep aan bedrijven om bij te dragen aan de bestrijding van de maatschappelijke en financiële gevolgen van de crisis voor werknemers, klanten en leveranciers.

In onze factsheet meer over onze rol als verantwoord belegger in farmaceutische bedrijven.