• Contact

ABP: €75 miljoen voor bestrijding corona-pandemie

7 april 2020

ABP heeft in een week tijd € 75 miljoen euro belegd in diverse ‘corona-obligaties’, waarvan de opbrengst wordt gebruikt voor bestrijding van de Covid-19 pandemie en de gevolgen daarvan. Daarbij gaat het onder andere om het verbeteren van de gezondheidszorg en ondersteuning van het midden- en kleinbedrijf in Europa.

 

Recent kocht ABP corona-obligaties van de Europese Investeringsbank (€ 33 miljoen) en de ontwikkelingsbank van de Raad van Europa (€ 29 miljoen). Samen met de eerdere belegging in een corona-obligatie uitgegeven door de Nordic Investment Bank, draagt ABP daarmee €75 miljoen bij aan financiering voor de aanpak van corona en de sociaal-economische gevolgen van de crisis.

Europees noodsteunpakket

De corona-obligatie van de European Investment Bank (EIB) draagt bij aan de financiering van een Europees pakket voor noodsteun van € 40 miljard. De opbrengst van de obligatie is onder andere bedoeld voor het opschalen van de gezondheidszorg en landen die zwaar door het virus getroffen zijn en de aankoop van hoognodige medische apparatuur. Met de opbrengst worden ook steunmaatregelen voor Europese bedrijven en de economie als geheel gefinancierd.

Aankoop medische apparatuur

Bij de corona-obligatie van de Council of Europe Development Bank (CEB) ligt de nadruk op het ondersteunen van (zeer) kleine tot middelgrote bedrijven en lokale overheden in de getroffen landen. Het doel is te voorkomen dat mensen hun baan verliezen of dat gemeenten stoppen met investeren in de lokale economie. De opbrengst van de obligatie wordt ook gebruikt om de aankoop van medische apparatuur of de ombouw van locaties tot noodziekenhuizen te financieren. Voor deze drie beleggingen in corona-bonds geldt dat ze worden uitgegeven door gerenommeerde instellingen met een hoge kredietwaardigheid. Wat betreft risico zijn deze obligaties vergelijkbaar met Nederlandse staatsobligaties. De rentevergoeding is iets hoger dan op vergelijkbare obligaties. De belangstelling van beleggers was steeds veel groter dan de uitgifte.

‘Actieve rol in bestrijding’

Beleggingen in (semi-)overheidsobligaties vormen voor pensioenfondsen als ABP de hoeksteen van de beleggingsportefeuille. Ze zorgen voor stabiliteit en spreiding in de portefeuille en zijn goed te verhandelen. Belangrijk is dat voor obligaties met een duurzame of sociale doelstelling dezelfde eisen gelden op het gebied van rendement, risico en kosten als voor alle andere beleggingen. Het is goed dat instellingen speciale corona-obligaties uitgeven, zegt Oscar Jansen, obligatiespecialist bij onze vermogensbeheerder. ‘De impact van het virus op samenleving en economie is groot en er is veel geld nodig om de crisis te bestrijden. Als maatschappelijk verantwoord belegger willen we hierin een actieve rol spelen.’