• Contact

ABP versoepelt terugbetalingsbeleid

13 september 2019

ABP heeft op 1 augustus haar terugbetalingsbeleid aangepast. In het voordeel van de deelnemer. Het nieuwe beleid voorkomt dat ABP-deelnemers die vanwege omstandigheden onterecht te veel pensioen ontvingen, plots met terugwerkende kracht jaren pensioenuitkering moeten terugbetalen.

Nicole Beuken, directeur ABP: ‘Het beleid is heel eenvoudig. Vroeger was het zo dat als we te veel pensioen uitbetaalden, deelnemers dat pensioen over maximaal 5 jaar moesten terugbetalen. Die periode hebben we ingekort naar maximaal 9 maanden.'

Meer voorbereidingstijd

Ook nieuw in het beleid is dat deze mensen nu ongeveer 3 maanden de tijd krijgen voordat ze starten met terugbetalen. Dit geeft meer ruimte voor (financiële) voorbereiding of het afspreken van een andere betalingsregeling met ABP.

 

Nicole Beuken: ‘Het is een kleine groep die hiermee daadwerkelijk te maken krijgt, maar het kan iedereen overkomen. Dat betekent dus dat iedereen meer zekerheid heeft over de hoogte van het pensioen. En daarmee is dat goed nieuws voor al onze deelnemers.’

Bekijk het interview met Nicole Beuken

Geluisterd naar signalen

Met het oude beleid werden deelnemers soms onverwachts geconfronteerd met een forse verlaging van het pensioen. Bijvoorbeeld als een persoonlijke situatie 4 tot 5 jaar geleden veranderde en de pensioenuitkering daaraan werd aangepast. Dit stuitte op onbegrip. ABP heeft deze signalen serieus genomen en het oude beleid daarom op belangrijke punten aangepast. Hierdoor zijn de financiële gevolgen voor deelnemers minder groot. En kunnen zij beter volgen wat het verband is tussen de verandering in hun persoonlijke situatie en het aangepaste pensioenbedrag.
Goed om te weten: de periode van maximaal 9 maanden geldt niet voor mensen die te weinig pensioen hebben ontvangen. Nabetalingen betalen we onbeperkt uit.