• Contact

Voorganger Klaas Knot steunt ABP-voorzitter Corien Wortmann

3 oktober 2019

Oud-president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank (DNB) vindt dat opnieuw gekeken moet worden naar de pensioenregels. Dat zei hij onder andere bij het Radio 1-programma ’1 op 1’. Hij steunt daarmee het standpunt dat ABP-voorzitter Corien Wortmann vrijdag verkondigde in de Telegraaf.

Wellinks uitlatingen staan haaks op de opstelling van opvolger Klaas Knot. Die riep vorige week op de pijn van pensioenkortingen nu echt te nemen. Doorschuiven van de financiële problemen zou ten koste gaan van het pensioen van jongere generaties, aldus Knot.

De ABP-voorzitter zei in de Telegraaf dat onnodige verlagingen voorkomen moeten worden nu we in een overgangsfase zitten naar een nieuw pensioencontract. Daarbij past dat je naar de verlagingen kijkt vanuit het perspectief van het nieuwe contract, waarbij we meer uitgaan van verwachtingen en minder beloven. Dat betekent dat niet alleen de lage rente wordt meegenomen, maar ook de rendementen voorzichtig meegerekend worden.

De moeite waard om te bekijken, aldus Wellink. “Als je naar de langere termijn kijkt, zie je dat er regelmatig een behoorlijke rendement op beleggingen in brede zin wordt gemaakt.”

ABP werkt momenteel met de grote fondsen en de pensioenuitvoerders aan een plan om onnodig verlagen te voorkomen. Dat zal over een paar weken aan minister Koolmees van Sociale Zaken worden gepresenteerd. Koolmees toont zich vooralsnog kritisch, zo bleek maandag tijdens een pensioencongres in Breukelen. Er komt geen garantie dat er helemaal niet wordt verlaagd, aldus de minister in het Financieele Dagblad. “Ik heb niks tegen scheidsrechters die coulant zijn als de situatie daar om vraagt, maar bij ernstige overtredingen hoort hij te fluiten.”

Koolmees zei maandag dat pensioenfondsen hun verantwoordelijkheid moeten nemen naar álle generaties en eerlijk naar hun deelnemers moeten communiceren dat verlagen soms onontkoombaar is.