• Contact

Verlagen pensioenen komende jaren dichtbij

17 oktober 2019

Het verlagen van de pensioenen bij ABP in 2020 en de jaren daarna, komt erg dichtbij. In het derde kwartaal van 2019 daalde de dekkingsgraad opnieuw. De kans op verlagen in 2020 is veel groter geworden dan in het vorige kwartaal van dit jaar. Dat komt door de nog verder gedaalde rente. Als de actuele dekkingsgraad van ABP op 31 december 2019 onder de 95% staat, moeten we de pensioenen in het najaar van 2020 verlagen. ABP zit met 91% nu onder die kritische grens.

De gedaalde rente zorgde voor een verdere toename van de verplichtingen. Voor het eerst komen ze boven de €500 miljard uit. Hierdoor is de dekkingsgraad gedaald. Zelfs het goede rendement op de beleggingen (€17 miljard in dit kwartaal) kon deze daling niet voorkomen.

Wat zou een verlaging voor uw pensioenbedrag per maand betekenen?

Als we uitgaan van de huidige situatie, dan ligt de verlaging van het pensioen in 2020 tussen de 0% en 1,5%. Voor een pensioen van 800 euro netto per maand betekent dat een verlaging tussen 0 en 12 euro netto per maand. De verlaging werkt ook door in de pensioenopbouw van werkenden. Ook voor 2021 en de jaren erna, is er een grote kans op verdere verlaging van het pensioen. Of en hoeveel de pensioenen verlaagd moeten worden, is afhankelijk van de dekkingsgraad op 31 december 2019.

ABP wil onnodige meerjarige verlagingen voorkomen

Voorzitter Corien Wortmann–Kool: ‘De rente is in het afgelopen kwartaal verder gedaald. Dat is slecht nieuws voor onze deelnemers. Ondanks mooie rendementen, is de dekkingsgraad gedaald tot onder de kritische grens. Het ziet ernaar uit dat we volgend jaar de pensioenen moeten verlagen en ook voor de jaren daarna ziet het er niet goed uit. De aanhoudend lage rente is een realiteit waar we uiteraard rekening mee houden. Verder beleggen we goed en dat blijven we doen, al zullen de toekomstige rendementen waarschijnlijk wat lager zijn dan in de afgelopen twintig jaar. Onze hoop is gevestigd op een snelle uitwerking van het pensioenakkoord. En op maatregelen in de overgangsperiode naar een nieuw pensioencontract toe, die onnodige, meerjarige verlagingen voorkomen. Vanuit onze expertise denken en werken we daar aan mee.’

Meer weten over de financiële situatie van ABP of (de kans op) verlagen?

Lees het hele persbericht of lees meer over verlagen.