• Contact

ABP-voorzitter Wortmann: aanjagen circulaire economie is gezamenlijke taak pensioenfondsen en overheid

9 oktober 2019

Pensioenfondsen spelen een belangrijke rol in de overgang naar een circulaire economie. Dat zei Stientje van Veldhoven, staatssecretaris van Infrastructuur van en Waterstaat, maandag tijdens de bijeenkomst ‘Werk maken van SDG’s’. ABP-bestuursvoorzitter Corien Wortmann wil die rol graag oppakken, in samenwerking met de overheid.

Wie neemt nou de regie in het op gang brengen van de circulaire economie? Die vraag werd vaak gesteld tijdens de bijeenkomst, georganiseerd door ABP en APG. En daarbij dient zich ook aan: wat houdt circulair nu precies in? 

‘Circulair wordt vaak met recycling van afval geassocieerd’, zegt Hans Mommaas, directeur van het Planbureau voor de Leefomgeving. ‘Maar circulair begint al bij het ontwerpproces.’ Dus: producten zó ontwerpen dat de grondstoffen na de levenscyclus gemakkelijk kunnen worden hergebruikt.

Sleutelrol voor pensioenfondsen

Dat daar al mooie initiatieven in bestaan, bewijst Thomas Rau. Voor Triodos ontwierp hij ’s werelds eerste volledig ‘remontabele’ (herbruikbare) gebouw. Het kantoor is zo ontworpen dat het na het voltooien van zijn levenscyclus eenvoudig gedemonteerd kan worden. Elke materiaalsoort is zorgvuldig gedocumenteerd en kan zo eenvoudig worden ingezet voor andere doeleinden. ‘Op die manier krijgen grondstoffen waarde’, aldus Rau. 

Stientje van Veldhoven juicht dit soort circulaire initiatieven toe. En pensioenfondsen kunnen door hun omvangrijke pensioenvermogen een sleutelrol spelen als belegger hierin, aldus de staatssecretaris. ‘De circulaire economie gaat over zekerheid op de lange termijn. Dat geldt ook voor de pensioensector.’ Volgens Van Veldhoven kunnen pensioenorganisaties door hun omvang zorgen voor een hefboomeffect. Het organiseren van bijeenkomsten als deze ziet ze dan ook als een waardevol signaal. ‘Ik roep de sector dan ook op om verdere stappen te zetten.’

ABP als aanjager

‘Die aanjaagrol nemen we graag op ons’, aldus Ronald Wuijster, lid van de raad van bestuur van APG (uitvoeringsorganisatie van ABP). ‘Zo heeft ABP een fonds dat investeert in startups in de circulaire economie.’ Tegelijk moet die rol van aanjager niet alleen bij pensioenfondsen worden neergelegd. ABP-voorzitter Corien Wortmann: ‘Het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Pensioenfondsen zijn er niet om de onrendabele aanloopperiode van circulaire bedrijven te financieren. We zijn geen pinautomaat. Ik zie daarin eerder een rol voor de overheid weggelegd.’ 

Daarnaast moet er meer inzicht komen in wat circulair is en hoe dat kan worden vastgesteld. Wortmann: ‘Circulariteit moet meetbaar worden. We moeten toewerken naar een wereldwijde standaard.’ ABP presenteert over een jaar zijn nieuwe duurzaamheidsbeleid. Het zou volgens de ABP-voorzitter mooi zijn als er in die tijd ook wordt toegewerkt naar die standaard.