• Contact

ABP opnieuw duurzaamste pensioenfonds van Nederland

10 oktober 2019

ABP voert net als vorig jaar de ranglijst van duurzame Nederlandse pensioenfondsen aan. Dat maakte de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) vandaag, op de Dag van de Duurzaamheid, bekend bij de presentatie van de VBDO Benchmark Duurzaam Beleggen.

Lat hoger

De vereniging presenteerde de lijst tijdens het jaarcongres van de Pensioenfederatie. ABP scoorde 4,6 van de 5 punten, gevolgd door bpfBOUW, met een score van 4,5 en PFZW op de derde plaats met 4,4 punten. Jaarlijks onderzoekt de VBDO de prestaties van het verantwoord beleggingsbeleid van Nederlandse pensioenfondsen. De benchmark beoordeelt de 50 grootste pensioenfondsen van Nederland, samen goed voor 92% van het beheerd vermogen met een totale waarde van meer dan €1.230 miljard. Ieder fonds kreeg een lijst met in totaal 50 vragen, verdeeld in vier categorieën: bestuur, beleid, implementatie en verantwoording. VBDO gaf bij de uitreiking aan dit jaar de lat iets hoger te hebben gelegd omdat ze steeds meer ontwikkeling zien op het gebied van verantwoord beleggen.

Foto: ABP-bestuurslid José Meijer (links): 'We willen verduurzamen samen met anderen.'

Duurzame doelstellingen binnen handbereik

ABP heeft belangrijke stappen gezet als het gaat om het realiseren van haar doelstellingen voor duurzaam en verantwoord beleggen. Eén daarvan is het terugdringen van de CO2-uitstoot van de aandelenbeleggingen met 25% eind dit jaar (ten opzichte van eind 2014). Eind 2018 was de CO2-voetafdruk van de aandelenbeleggingen met 28% gedaald. Ook willen we volgend jaar € 58 miljard aan beleggingen hebben in bedrijven en projecten die bijdragen aan de duurzame VN-ontwikkelingsdoelstellingen. Eind 2018 stonden we op € 55,5 miljard. Ook het doel om € 5 miljard belegd te hebben in hernieuwbare energie, zoals zon, wind en water, is al bijna behaald, met € 4,96 miljard eind 2018.

Momenteel werkt ABP aan nieuw beleid voor duurzaam en verantwoord beleggen. Dit gaat volgend jaar in. Zie het verslag Duurzaam en verantwoord beleggen 2018.