• Contact
man achter laptop aan keukentafel

Invoering bedrag ineens opnieuw uitgesteld

Nieuwe pensioenkeuze gaat op zijn vroegst in op 1 januari 2024
19 januari 2023

De invoering van het bedrag ineens is opnieuw uitgesteld. Deze nieuwe pensioenkeuze wordt op zijn vroegst ingevoerd op 1 januari 2024. Dat maakte de overheid gisteren bekend. Bent u van plan om met pensioen te gaan in 2023? Dan kunt u dit jaar dus nog niet kiezen voor een bedrag ineens. 

Wat houdt het bedrag ineens ook alweer in?

Met het bedrag ineens kunt u een deel van uw opgebouwde ouderdomspensioen in 1 keer laten uitbetalen. Dit kan alleen op het moment dat u met pensioen gaat. Hierbij geldt een maximum bedrag van 10% van uw opgebouwde ouderdomspensioen. U ontvangt dit bedrag op uw pensioendatum.

U mag zelf kiezen waaraan u het geld besteedt. Wel is het goed om te weten dat het opnemen van een bedrag ineens betekent dat u daarna elke maand een lagere pensioenuitkering krijgt. Ook kan het gevolgen hebben voor uw belastingaangifte of toeslagen die u misschien ontvangt, zoals huurtoeslag.

Waarom wordt het bedrag ineens later ingevoerd?

De Tweede Kamer heeft meer tijd nodig om deze nieuwe pensioenkeuze goed te behandelen. Daarnaast moeten pensioenfondsen genoeg tijd krijgen om hun deelnemers te informeren. Zodat de deelnemers goed kunnen nadenken over de nieuwe pensioenkeuze.

Hoe nu verder?

De Tweede Kamer moet het wetsvoorstel voor het bedrag ineens goedkeuren. Daarna moet de Eerste Kamer het voorstel ook goedkeuren. De overheid geeft aan dat 1 januari 2024 haalbaar is. Verder uitstel is echter ook nog mogelijk. Als we meer weten, leest u het op deze website.