Overlijden

Klik op de situatie die bij u past

Nabestaandenpensioen: wat kan ik verwachten als nabestaande?

Er komt veel op u af wanneer uw (ex-)partner of ouder overlijdt. Wij willen u hier zo goed mogelijk bij helpen. Mogelijk heeft u recht op nabestaandenpensioen. Bekijk wat er is geregeld in uw situatie. 

De hoogte van het nabestaandenpensioen

De hoogte van het nabestaandenpensioen hangt af van verschillende dingen. Bijvoorbeeld inkomen van de overledene en hoe lang deze heeft gewerkt. De hoogte van het kan veranderen als er iets in de persoonlijke situatie van de nabestaande verandert. 

Nabestaandenpensioen in 4 stappen

U moet in deze verdrietige tijd al heel veel regelen. Daarom kijken we samen met u of u nabestaandenpensioen krijgt. Hieronder leggen we u uit hoe we dit in 4 stappen doen.

Nabestaandenpensioen bij ABP

1

Melding overlijden

U hoeft zelf het overlijden van uw (ex-)partner of ouder niet aan ons door te geven. Dit geeft de gemeente aan ons door. 

Tenzij uw overleden (ex-)partner of ouder in het buitenland woonde. Dan hebben wij mogelijk nog informatie van u nodig. 

2

Wij controleren waar u recht op heeft

Wij kijken voor u na of u recht heeft op nabestaandenpensioen. En op mogelijke aanvullingen.

Heeft u wel recht op nabestaandenpensioen? Dan krijgt u altijd een brief van ons. Hierin leest u wat u kunt verwachten.

Heeft u geen recht op nabestaandenpensioen? Dan krijgt u meestal van ons een brief waar in staat waarom u geen nabestaandenpensioen krijgt. Want ex-partners en kinderen boven 25 jaar krijgen standaard geen brief.

3

Wij controleren of uw gegevens compleet zijn

Zijn uw gegevens compleet? Dan krijgt u een brief met informatie over de toekenning en het bedrag van het nabestaandenpensioen.

Zijn uw gegevens niet compleet? Dan krijgt u een brief waarin wij aanvullende gegevens bij u opvragen. Bijvoorbeeld een bankrekeningnummer. Dit geeft u aan ons door via MijnABP.

4

U krijgt nabestaandenpensioen

De 1e keer dat u nabestaandenpensioen krijgt, is meestal binnen 2 maanden nadat wij de melding van overlijden hebben ontvangen. Het bedrag van die eerdere maanden wordt in één keer betaald. 

Goed om te weten: het bedrag kan lager of hoger worden

Bijvoorbeeld als er iets verandert in uw persoonlijke situatie. Dit kan gevolgen hebben voor eventuele aanvullingen, compensaties of verminderingen. U leest hier meer over op de pagina's voor partners, ex-partners of kinderen.

Loonheffingskorting wel of niet laten toepassen

Na de aanvraag voor een nabestaandenpensioen voor een kind kunt u ervoor kiezen wel of geen loonheffingskorting toe te laten passen. Maakt u geen keuze? Dan passen wij standaard geen loonheffingskorting toe.

Bij (ex-)partners met een nabestaandenpensioen passen we standaard geen loonheffingskorting toe. Krijgt u al een andere uitkering van ABP? En koos u ervoor om loonheffingskorting toe te passen? Dan voeren wij deze keuze ook door voor het nabestaandenpensioen.

Ná het toekennen van het nabestaandenpensioen kunt u de keuze voor loonheffingskorting altijd aanpassen via MijnABP. Of via de klantenservice. Lees meer over loonheffing.

Video: wat als mijn naaste overlijdt?

final-step-a051da9106

Heeft u een vraag?

Neem voor meer informatie contact met ons op via 045 579 62 55. U kunt ons natuurlijk ook mailen. Of stel uw vraag via de chat. We helpen u graag!