Nabestaandenpensioen: wat is geregeld voor de ex-partner?

De ex-partner heeft mogelijk recht op ABP NabestaandenPensioen als de overledene pensioen bij ons opbouwde. Heeft de ex-partner recht op nabestaandenpensioen? Dan krijgt de ex-partner een brief van ons met het bedrag van het nabestaandenpensioen.

Moet er nog iets worden doorgegeven aan ons

Als de ex-partner in Nederland woont dan is het nabestaandenpensioen automatisch geregeld. Een overlijden hoeft niet aan ons te worden doorgegeven.  De gemeente waar de overledene woont geeft dit namelijk aan ons door. Wij doen er alles aan om het nabestaandenpensioen zo snel mogelijk te regelen. Missen wij nog informatie? Dan vragen wij aan de ex-partner om de gevraagde gegevens aan ons door te geven via MijnABP.

Wanneer verandert het bedrag

De ex-partner krijgt nabestaandenpensioen voor de rest van het leven. Via een brief ïnformeren we over het bedrag dat de ex-partner per maand krijgt van ABP. Het kan zijn dat hier andere bedragen bijkomen, zoals een overige uitkering of aanvulling. Of dat er bedragen vanaf gaan, zoals loonheffing of bijdrage Zorgverzekeringswet. Ook dit staat in onze brief.

De hoogte van het bedrag kan wel nog veranderen als het recht en/of de hoogte van de AOW of Anw verandert. Dit kan gevolgen hebben voor eventuele aanvullingen, compensaties of verminderingen.

Bijvoorbeeld:
 

  • als de ex-partner opnieuw trouwt, een partnerschap registreert, of gaat samenwonen en een nieuwe partner aanmeldt bij ABP; 
  • als de ex-partner samenwoont volgens de SVB;  
  • als de ex-partner een Anw-uitkering ontvangt en gaat samenwonen voordat de ex-partner de AOW-leeftijd bereikt;
  • op het moment dat de ex-partner de AOW-leeftijd bereikt;
  • als de regelingen van de Belastingdienst wijzigen.

Wij krijgen de wijzigingen van de gemeente, SVB en Belastingdienst automatisch door. Dit hoeft niet aan ons door te worden gegeven, u krijgt hierover bericht van ons.

final-step-a52e722b63

Heeft u een vraag?

Neem voor meer informatie contact met ons op via 045 579 62 55. U kunt ons natuurlijk ook mailen. Of stel uw vraag via de chat. We helpen u graag!