Nabestaandenpensioen: wat is geregeld voor de kinderen?

Wat is er is geregeld voor de kinderen wanneer iemand die pensioen opbouwde bij ABP overlijdt? De belangrijkste vragen over het nabestaandenpensioen voor de kinderen worden op deze pagina uitgelegd.

Pensioen voor kinderen jonger dan 25 jaar

Kinderen jonger dan 25 jaar kunnen recht hebben nabestaandenpensioen na het overlijden van een ouder. Dit wordt ook wel nabestaandenpensioen of wezenpensioen genoemd.

Het nabestaandenpensioen voor kinderen is automatisch geregeld. Er hoeft niet aan ons door te worden gegeven dat de ouder is overleden. ABP stuurt een brief met meer informatie.

Voor geadopteerde-, stief- of pleegkinderen

Ook geadopteerde kinderen, stiefkinderen of pleegkinderen jonger dan 25 jaar hebben mogelijk recht op nabestaandenpensioen. De voorwaarden zijn: 
 

  • de kinderen zijn ingeschreven op het adres van de overleden ouder; en
  • de ouder droeg bij in de kosten voor levensonderhoud.

De geadopteerde, stief- of pleegkinderen ouder dan 18 jaar kunnen na het overlijden van hun ouder het beste zelf contact opnemen met ABP. Voor kinderen jonger dan 18 jaar kan de ouder of voogd contact opnemen met ons. Deze gegevens ontvangen wij namelijk niet automatisch van de gemeente.

Wanneer verandert het bedrag

Als kinderen 25 jaar worden dan stopt het nabestaandenpensioen. Als het nabestaandenpensioen is ingegaan vóór 1 januari 2018 stopt het nabestaandenpensioen op 21 jaar. 

 Het bedrag van het nabestaandenpensioen kan veranderen:
 

  • als het kind 18 jaar wordt of het jongste broertje/zusje 18 jaar wordt;  
  • als een mogelijke SVB-aanvulling stopt;
  • als het kind geen verzorger meer heeft.

Wij krijgen de wijzigingen van de SVB en Belastingdienst automatisch door. Dit hoeft niet aan ons te worden doorgegeven, ABP stuurt hierover een bericht.

Let op: een kind moet wel aan ons doorgeven als de verzorger/voogd wegvalt. Dit krijgen wij niet automatisch door.

De overledene woonde in het buitenland

Wanneer de overledene in het buitenland woont krijgen wij vaak geen informatie door van uw gemeente. De partner of kinderen moet het overlijden aan ons doorgeven. Lees meer over hoe u dit kunt doen.

final-step-b4cec3613e

Heeft u een vraag?

Neem voor meer informatie contact met ons op via +31 45 579 62 65. U kunt ons natuurlijk ook mailen. Of stel uw vraag via de chat. We helpen u graag!