• Contact

Arbeidsongeschikt: wat is geregeld wanneer ik arbeidsongeschikt word

Wanneer u arbeidsongeschikt wordt, krijgt u misschien een arbeidsongeschiktheidspensioen van ons. Dit is een financiële regeling die bedoeld is om steun te bieden aan u. U krijgt misschien ook opbouw van uw pensioen voor het deel dat u arbeidsongeschikt bent.

Wanneer krijgt u arbeidsongeschiktheidspensioen

  • Als u van UWV een WIA-uitkering ontvangt.
  • Én u op uw eerste ziektedag ABP-deelnemer bent of als uw WIA-uitkering verband houdt met uw dienstverband bij een bij ABP aangesloten werkgever.  Uw WIA-uitkering is dus gebaseerd op de tijd dat u pensioen opbouwde bij ABP.

Pas aanvragen als u een brief heeft gekregen

U kunt pas een aanvraag doen voor arbeidsongeschiktheidspensioen als u van ons de brief heeft ontvangen. Tot die tijd hoeft u niets te doen.  Heeft u de brief ontvangen? Volg dan het stappenplan om het arbeidsongeschiktheidspensioen aan te vragen.

U krijgt van UWV een voorschot  op uw WIA-uitkering 

Als UWV uiteindelijk beslist dat u toch géén WIA-uitkering krijgt, heeft u ook geen recht op arbeidsongeschiktheidspensioen. Hierdoor kan het zijn dat u het arbeidsongeschiktheidspensioen aan ons terug moet betalen. U mag uw arbeidsongeschiktheidspensioen natuurlijk ook later aanvragen. Wanneer u zeker weet dat u een WIA-uitkering krijgt. U krijgt dan van ons een nabetaling.

 

Zodra u het arbeidsongeschiktheidspensioen heeft aangevraagd bij ABP, kunt u dit niet meer stopzetten. Zorg er dus voor dat u goed geïnformeerd bent. Twijfelt u of u in aanmerking komt voor arbeidsongeschiktheidspensioen? Doe dan de check.

Wilt u in plaats van het arbeidsongeschiktheidspensioen uw pensioen vervroegd aanvragen? Neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Wanneer krijgt u premievrije pensioenopbouw

  • Als u recht heeft op arbeidsongeschiktheidspensioen en dit ook aanvraagt.
  • Én u bent ontslagen of herplaatst in uw eigen of een andere functie.

Let op: ondanks uw premievrije pensioenopbouw, bouwt u waarschijnlijk minder pensioen op dan eerst. U kunt uw pensioenopbouw aanvullen. Bereken wat het kost en wat het oplevert. Wilt u hier gebruik van maken? Dan moet u dit binnen 9 maanden na uw ontslag aanvragen.

Arbeidsongeschiktheidspensioen aanvragen

Stappenplan

1

Ga naar MijnABP

Log in met uw DigiD. Wilt u wat meer informatie? Ga dan naar onze DigiD informatiepagina

2

Vul uw gegevens in

Zodra u heeft ingelogd ziet u bovenaan de pagina een pop-up om uw gegevens in te vullen. Vul de gegevens in bij het onderdeel 'arbeidsongeschiktheidspensioen'. 

3

Loonheffingskorting

Kijk of wij loonheffingskorting moeten toepassen. Wij leggen dit uit op onze informatiepagina. Of neem contact op met de Belastingsdienst. 

4

Klik op akkoord

Klik op akkoord om uw arbeidsongeschiktheidspensioen aan te vragen. U ontvangt van ons een bevestiging hiervan. 

 

Welke gevolgen heeft arbeidsongeschiktheidspensioen

Als u arbeidsongeschiktheidspensioen krijgt, worden uw maandelijkse inkomsten mogelijk hoger. Dat kan gevolgen hebben voor uw zorg- en huurtoeslag of andere uitkeringen. Mogelijk gaat u ook meer belasting betalen. U kunt hierover contact opnemen met de Belastingdienst of uw uitkeringsinstantie. 

Het is niet verplicht om uw arbeidsongeschiktheidspensioen aan te vragen. Het is een recht dat u heeft. Als u eenmaal arbeidsongeschiktheidspensioen ontvangt, kunt u dit niet meer stopzetten. Vraagt u geen arbeidsongeschiktheidspensioen aan? Dan komt uw inkomen mogelijk onder het sociaal minimum. Lees op deze pagina meer over het sociaal minimum.

Het arbeidsongeschiktheidspensioen heeft geen invloed op de hoogte van uw ouderdomspensioen. Het gaat hier om een aanvulling.

Wat zijn de gevolgen als u arbeidsongeschiktheidspensioen niet aanvraagt

Dan loopt u geld mis. Want dan kunnen wij deze aanvulling op uw WIA-uitkering niet aan u betalen. 


En dan heeft u ook geen recht op premievrije pensioenopbouw. Uw eventuele partner kan daardoor ook inkomen missen als u overlijdt. 

final-step-756c44c2e2

Heeft u een vraag?

Neem voor meer informatie contact met ons op via 045 579 62 55. U kunt ons natuurlijk ook mailen. Of stel uw vraag via de chat. We helpen u graag!