• Contact

Wat is arbeidsongeschikt

Ziek zijn en arbeidsongeschikt worden is zeer ingrijpend, daar zijn wij ons van bewust. Daarom wil ABP ervoor zorgen dat juist op deze momenten geld- en pensioenzaken goed zijn geregeld voor u. Dat leggen wij u hieronder uit.

Wat gebeurt er in de eerste 2 jaar als u ziek bent

U wordt ziek. Dat is een vervelende situatie. Zeker als het langdurig is. De eerste 2 jaar hoeft u zich geen zorgen te maken over uw pensioen. U blijft namelijk gewoon in dienst bij uw werkgever en u bouwt gewoon pensioen op.

Wat gebeurt er als u na 2 jaar nog ziek bent

Na 2 jaar beoordeelt UWV of u arbeidsongeschikt bent. En of u een WIA-uitkering krijgt. Als u arbeidsongeschikt bent, heeft u mogelijk recht op een arbeidsongeschiktheidspensioen en premievrije pensioenopbouw.

Wat is geregeld bij arbeidsongeschiktheid

Arbeidsongeschiktheidspensioen is een maandelijkse aanvulling op uw WIA-uitkering. Premievrije pensioenopbouw wil zeggen dat u ouderdomspensioen blijft opbouwen zonder dat u hiervoor premie betaalt. U bouwt premievrij pensioen op over het deel dat u arbeidsongeschikt bent. De opbouw is minder dan wanneer u niet arbeidsongeschikt bent. U kunt dit deel zelf aanvullen, ga naar pensioenopbouw aanvullen voor meer informatie.  Het is goed om te weten dat arbeidsongeschiktheidspensioen een aparte regeling is, het arbeidsongeschiktheidspensioen gaat niet af van uw ouderdomspensioen. 

Video: wat is arbeidsongeschiktheidspensioen

U heeft nog niks van ABP gehoord

Als u recht heeft op arbeidsongeschiktheidspensioen informeren wij u hierover. Want UWV geeft aan ons door als u een WIA-uitkering ontvangt (of heeft ontvangen). Het duurt gemiddeld 1 tot 3 maanden voordat wij die informatie van UWV hebben gekregen en verwerkt. Heeft u na 3 maanden nog niets van ons gehoord? Neem dan telefonisch contact met ons op via 045 579 69 75.

final-step-22482edd1e

Heeft u een vraag?

Neem voor meer informatie contact met ons op via 045 579 62 55. U kunt ons natuurlijk ook mailen. Of stel uw vraag via de chat. We helpen u graag!