Uw pensioen aanvragen

Wilt u binnen 9 maanden met pensioen gaan? Vraag uw pensioen dan digitaal aan in MijnABP. U ziet direct wat u aan pensioen gaat ontvangen. Wel zo makkelijk!

In MijnABP doorloopt u stap voor stap alle keuzes die u heeft. U ziet vervolgens direct wat dit financieel voor u betekent. Uw keuzes kunt u zo vaak aanpassen als u wilt. Heeft u alles naar wens ingevuld? Accepteer dan uw pensioenplan en uw aanvraag is verzonden. U ontvangt van ons een bevestiging per post en bij uw berichten in MijnABP. Daarna is uw aanvraag definitief.

ABP kan loonheffinskorting toepassen op uw pensioen. Of dit voor u handig is, is een persoonlijke keuze die afhankelijk is van de hoogte van uw inkomen, situatie en voorkeur.  Lees meer over loonheffing en loonheffingskorting bij ABP.

  • Inloggen in MijnABP met DigiD. Zorg ervoor dat u de juiste instellingen van DigiD activeert. Hoe? Bekijk de pagina met DigiD uitleg.
  • Rekeningnummer waarop we uw pensioen mogen overmaken.
  • Toestemming van uw partner als u het nabestaandenpensioen wilt verhogen of verlagen.

Heeft u of uw partner, in dezelfde periode dat u bij ABP pensioen opbouwde, ook bij een ander pensioenfonds pensioen opgebouwd? Of bent u tijdens uw pensioenopbouw bij ABP niet verzekerd geweest voor de AOW? Dan heeft u mogelijk recht op een aanvulling op uw ABP-pensioen.

Lees meer op de pagina 'Aanvulling op uw pensioen'.
Of bekijk de veelgestelde vragen over de aanvulling.
Dan kunnen uw pensioenbedragen nog veranderen. Na de jaarwisseling verschillen de bedragen soms van wat in uw pensioenopgave staat. Op deze pagina leest u waarom de bedragen soms anders zijn.
  • U bepaalt zelf de ingangsdatum van uw pensioen. U kunt geen pensioen aanvragen vanaf een datum die in het verleden ligt.
  • U kunt uw pensioenaanvraag niet wijzigen. Bereken daarom vooraf goed wat de financiële gevolgen van keuzes zijn.

ABP Ouderdomspensioen

Als u ABP OuderdomsPensioen heeft, kunt u uw pensioen niet online aanvragen. Wij sturen u ongeveer zes maanden voor uw AOW-leeftijd een pensioenvoorstel en een aanvraagformulier voor uw pensioen.

Militairen

Vanaf het moment dat u met leeftijdsontslag gaat tot uw 65ste, ontvangt u UGM. Wij krijgen hierover bericht van Defensie en sturen u een aanvraagformulier voor de uitbetaling van uw UGM. Ongeveer zes maanden voor uw 65ste verjaardag sturen wij u een pensioenvoorstel en een aanvraagformulier voor uw ouderdomspensioen.

Woonachtig in buitenland

Als u in het buitenland woont en de Nederlandse nationaliteit heeft, kunt u ook een DigiD aanvragen. Op DigiD voor Nederlanders in het buitenland kunt u lezen hoe u dit doet. Heeft u geen Nederlandse nationaliteit, dan kunt u helaas geen DigiD aanvragen. Neem dan telefonisch contact met ons op.

Telefonisch aanvragen

U kunt uw pensioen ook telefonisch aanvragen bij onze klantenservice. Wij sturen u dan het aanvraagformulier met een voorlopige opgave per post toe. Als u ons voorstel accepteert, stuurt u het aanvraagformulier ingevuld naar ons terug.
Heeft u hulp nodig bij het aanvragen van uw pensioen? Bel dan onze klantenservice. Wij helpen u graag.
Hulp nodig?