• Contact

Met pensioen gaan

Klik op de situatie die bij u past

Pensioen samenstellen in MijnABP

Krijg inzicht in uw financiële toekomst. Goed voorbereid met pensioen gaan geeft een gerust gevoel. Daarom is het slim om nu al na te denken over wat u straks nodig heeft. En wat u nodig heeft om dat te regelen. Dit kan in MijnABP. We leggen 3 hulpmiddelen op deze pagina aan u uit. Het kan zijn dat u in MijnABP 1 of meerdere hulpmiddelen ziet staan.

Uw inkomen voor later met Overzicht & Inzicht

'Kan ik goed rondkomen als ik eerder stop met werken?' en ‘Wat kan ik uitgeven als ik met pensioen ga?' Met Overzicht & Inzicht krijgt u inzicht in uw financiële toekomst. U ziet dan wat u nu kunt doen om later te leven zoals u wilt. 

Hoe werkt Overzicht en Inzicht?
Wij hebben berekend wat uw verwachte inkomsten en uitgaven zijn als u uw pensioenleeftijd bereikt. Dit berekenen we op basis van uw gegevens die bij ons bekend zijn. Vul dit overzicht aan. Dan ziet u hoeveel geld u per maand over houdt of juist tekortkomt. Ook kunt u uw situatie bekijken met de keuzes die u maakt voor later. Bijvoorbeeld hoe uw toekomt eruitziet als u eerder stopt met werken. Met het overzicht dat u ziet, kunt u kijken wat u nu kunt doen om uw keuze later waar te maken. Soms kunt u Overzicht & Inzicht nog niet gebruiken. Bijvoorbeeld als u militair bent of een arbeidsongeschiktheidspensioen ontvangt. Heeft u een partner? Dan kunt u het overzicht ook aanvullen met de gegevens van uw partner.

Maak een persoonlijk pensioenvoorstel wanneer uw pensioen dichtbij komt

‘Ik wil graag een persoonlijk pensioenvoorstel maken.’ 

Bij ABP kunt u zelf kiezen wat u wilt met uw pensioen. Zo kunt u al vanaf uw 55e met pensioen gaan. Komt uw pensioen dichterbij en wilt u een persoonlijk en uitgebreid pensioenvoorstel maken? ABP helpt u daarbij. U rekent met de gegevens die al bekend zijn bij ABP. De gegevens van andere pensioenfondsen voegt u eenvoudig zelf toe, zodat u een totaaloverzicht krijgt met alle inkomsten en uitgaven in elke situatie. In 20 minuten ziet u wat er gebeurt met uw pensioenbedrag in verschillende situaties. Tevreden met uw persoonlijk pensioenvoorstel? Vraag dan direct uw pensioen aan.

Hoe werkt het persoonlijk pensioenvoorstel?
De keuzehulp biedt online begeleiding bij het plannen en aanvragen van een pensioen dat bij u past. U rekent in de tool met de gegevens die al bekend zijn bij ons. Voeg de gegevens van andere pensioenfondsen makkelijk zelf toe. Heeft u een partner? Dan kunt u het overzicht ook aanvullen met de gegevens van uw partner. Zo krijgt u een totaaloverzicht met alle inkomsten en uitgaven op uw gewenste pensioenleeftijd. Heeft u een partner? Dan kunt u het overzicht ook aanvullen met de gegevens van uw partner. De keuzehulp laat zien wat er gebeurt met uw pensioenbedrag in verschillende situaties. Bent u tevreden met uw persoonlijk pensioenvoorstel? Vraag dan direct uw pensioen aan. Soms kunt u de keuzehulp nog niet gebruiken. Bijvoorbeeld als u militair bent of een arbeidsongeschiktheidspensioen ontvangt. 

Uw pensioen plannen met de pensioenplanner

‘Ik wil mijn pensioen plannen en aanvragen.’

Wilt u binnenkort met pensioen gaan? Maak dan stap voor stap uw pensioenkeuzes. U ziet direct de pensioenbedragen die bij elke keuze hoort. Heeft u alles naar wens ingevuld? Vraag dan direct uw pensioen aan.

Hoe werkt de pensioenplanner?
In ‘Plan uw pensioen’ maakt u verschillende pensioenvoorstellen stap voor stap. Zo ziet u direct hoe hoog uw pensioenbedrag is in verschillende situaties. U kunt zo veel pensioenvoorstellen maken als u wilt. Heeft u alles naar wens ingevuld? Vraag dan direct uw pensioen aan. Dit kunt u online aanvragen als u binnen 9 maanden met pensioen wil gaan. Vraagt u uw pensioen niet aan? Dan kunnen wij u niet betalen. 

Uw pensioenbedrag kan nog veranderen

Uw uiteindelijke pensioenbedrag kan nog veranderen. Hieronder leggen wij uit waarom.

We kijken naar een aantal factoren als we uw pensioen berekenen. Deze factoren zijn onderdeel van het Pensioenreglement. Als we deze aanpassen, heeft dat vaak te maken met de wijzigingen van de rekenrente. Of met de levensverwachting die we gebruiken bij de berekening van de pensioenpremie.

U gaat op een andere datum dan uw pensioenleeftijd met pensioen. U gaat dan niet met 68 jaar met pensioen. Maar bijvoorbeeld op uw 63ste, of 69ste. Uw pensioen kan dan lager of hoger worden. Als u kiest voor eerst een hoger en daarna een lager pensioen. Of andersom: eerst lager en later een hoger pensioen. Uw pensioenbedrag kan ook veranderen door andere factoren, zoals door gegevens die we krijgen van uw (ex-)werkgever of een uitkeringsinstantie. Of als u na 31 december van dit jaar met pensioen gaat. Ieder jaar gelden namelijk andere factoren. En een ander franchisebedrag. Het jaar waarin uw pensioen ingaat bepaalt dus welke factoren en welk franchisebedrag gelden.

De nieuwe regels voor pensioen. Wat betekent dit voor u?

Het laatste nieuws, een tijdlijn en veelgestelde vragen. Meld u ook aan voor de nieuwsbrief!