Pensioen in het buitenland

Gaat u met pensioen of krijgt u al pensioen, maar woont u niet in Nederland? Dan zijn er een aantal zaken om op te letten. Ze staan hieronder op een rij.

  

Wijziging doorgeven

Verandert uw situatie? Wij krijgen niet alle gegevens automatisch door. Geef uw wijziging aan ons door. Dit kan via MijnABP of neem contact met ons op.

Buitenlands rekeningnummer wijzigen

Direct wijzigen in MijnABP

Uw buitenlandse rekeningnummer wijzigen in MijnABP kan als u: 

  • een IBAN-rekeningnummer heeft
  • kunt inloggen met DigiD. Zorg ervoor dat u de juiste instellingen van DigiD activeert. Hoe? Bekijk de pagina met DigiD uitleg

In MijnABP kunt u ook de datum aangeven waarop de wijziging ingaat.

Let op! Maakt u via uw bank gebruik van een overstapservice? Geef dan zelf uw nieuwe rekeningnummer aan ons door. De overstapservice doet dit niet voor u.

Rekeningnummer wijzigen Non-SEPA

Woont u in het buitenland en heeft u een rekeningnummer in een land buiten het SEPA-gebied? Dan kunt u mogelijk niet inloggen met DigiD. Vul dan het formulier wijzigen Non-SEPA rekeningnummer samen met uw bank in en stuur het naar ons op.  Vul dit formulier alleen in als u een rekeningnummer heeft in een land dat niet in deze lijst van het  SEPA-gebied staat.

Let op!

  • Er zijn kosten verbonden aan het overmaken van geld naar een Non-SEPA rekeningnummer. Dit kan per land en per bank verschillen. Voor vragen over deze kosten neemt u contact op met uw eigen bank.
  • Stuur een recent bankafschrift of ongeldig gemaakte cheque mee. (NB! Please include a recent bank statement or voided check.)

Terugsturen kan via abp.nl/mail of per post:
ABP Pensioenen
Postbus 4804
6401 JL Heerlen
The Netherlands

Op welk rekeningnummer komt mijn pensioen?

Als u in het buitenland woont, kunt u op verschillende rekeningen uw pensioen krijgen.

  • U laat uw pensioen op uw Nederlandse bankrekening betalen.
  • U laat uw pensioen op uw buitenlandse bankrekening betalen. U krijgt uw pensioen dan maandelijks. Betreft het een Non-SEPA rekeningnummer? Dan rekent uw bank u hier extra kosten voor. Ook kunt u uw pensioen jaarlijks krijgen. Het pensioen wordt dan in de maand mei overgemaakt. Neem hiervoor contact met ons op.

Loonheffing in het buitenland

Of u gebruik kunt maken van loonheffingskorting, hangt af van het land waarin u woont. Op de website van de Belastingdienst leest u meer over loonheffingskorting in het buitenland

Voorkom dubbele belasting

U betaalt in Nederland belasting over uw pensioen. Misschien betaalt u ook belasting over uw pensioen in het land waar u woont. Om te zorgen dat u niet in beide landen belasting betaalt, heeft Nederland met een aantal landen afspraken gemaakt. Deze afspraken zijn vastgelegd in belastingverdragen. Vraag bij de Nederlandse Belastingdienst om een vrijstelling van inhouding loonbelasting.

U kunt een brief sturen naar:

De Belastingdienst
t.a.v. afdeling Buitenland
Postbus 2865, 6401 DJ Heerlen
The Netherlands

Of u kunt ook online een aanvraag doen bij de Belastingdienst. Ga naar Aanvraag Vrijstellingsverklaring voor loonbelasting en/of premie volksverzekeringen van de Belastingdienst. U dient wel een diensttijdoverzicht mee te sturen. Dit overzicht kunt u downloaden via MijnABP.

Let op!  Stuurt u een brief naar de Belastingdienst? Stuur dan het diensttijdoverzicht met de brief mee. 

Ontvangt u een nabestaandenpensioen? Dan is het niet mogelijk om een diensttijdoverzicht via MijnABP te downloaden. Bel met onze klantenservice om dit te regelen. 

Recht op de Nederlandse zorgverzekeringswet

Verhuist u naar het buitenland? Dan heeft u geen recht meer op de Nederlandse zorgverzekeringswet (bijdrage ZVW bij CAK). Er zijn een aantal landen waar Nederland een verdrag mee heeft afgesloten. Woont u in een van de verdragslanden en krijgt u pensioen uit Nederland? Dan heeft u misschien wel recht op de Nederlandse zorgverzekeringswet. Vul het aanvraagformulier in en vraag een document S1/121 aan bij CAK. Meer informatie leest u op de website van het CAK

Stuur het formulier 'Bewijs van in leven zijn' terug

Elk jaar sturen wij u het formulier 'Bewijs van in leven zijn'. U krijgt dit formulier, omdat we van buitenlandse gemeenten geen overlijdensbericht krijgen. Krijgt u AOW of Anw? Dan krijgt u dit formulier niet van ons, maar van de Sociale Verzekeringsbank. Laat het formulier officieel ondertekenen door:

  • de Nederlandse ambassade;
  • het consulaat;
  • de gemeente waar u woont;
  • een rechter of een notaris.

Laat u het formulier niet ondertekenen? Dan is uw formulier niet geldig. Stuur het formulier terug in de antwoordenvelop.

Lees meer over 'Bewijs van in leven zijn.'

DigiD aanvragen in het buitenland

Verhuist u naar het buitenland? En heeft u al een DigiD? Dan kunt u deze DigiD gewoon blijven gebruiken.

Woont u in het buitenland? En heeft u de Nederlandse nationaliteit of de nationaliteit van een ander land in de Europese Economische Ruimte (EER)? Dan kunt u een DigiD aanvragen. Een nieuwe DigiD aanvragen doet u op de website van DigiD.

BSN aanvragen in het buitenland

Woont u in het buitenland? Dan kunt u een BSN aanvragen. Hoe u die kunt aanvragen hangt af van uw situatie. U kunt zich inschrijven bij het RNI, maar in sommige situaties kunt u er ook een krijgen van een andere (overheids)instantie als de SVB of de Belastingdienst. Voor meer informatie kunt u terecht op de pagina van de rijksoverheid.