Wat u moet weten en regelen als u gaat scheiden

Om u zo goed mogelijk te helpen, vragen wij u 1 van de keuzes te maken die hieronder staan.

question-step-99e7da956c
Welke situatie is op u van toepassing?
question-step-c55105feca
Bent u gescheiden of gaat u scheiden?
question-step-a503cf1326
Heeft u al afspraken vastgelegd?
question-step-ddb7cedf41
Heeft u uw afspraken al doorgegeven aan uw pensioenfonds?
final-step-2194411c94

U bent gescheiden en heeft afspraken vastgelegd en doorgegeven

U heeft samen met uw ex-partner afgesproken hoe u uw pensioen verdeelt. Deze afspraken hebben jullie vastgelegd in het (echt)scheidingsconvenant of huwelijksvoorwaarden. En u heeft de afspraken aan ons doorgegeven.

Wij registreren uw keuze voor de verdeling van het pensioen. U en uw ex-partner kregen allebei een bevestigingsbrief van ons over de registratie van de verdeling van uw pensioen.

Bent u geholpen met deze uitleg? Help ons door een paar vragen te beantwoorden.

final-step-65600f9be8

Ik heb de afspraken nog niet doorgegeven

U heeft afspraken vastgelegd in scheidingsconvenant of beëindigingsovereenkomst, maar nog niet aan ons doorgegeven.

Deze afspraken kunt u aan ons doorgeven.

final-step-83f57fca38

U bent gescheiden en heeft nog geen afspraken vastgelegd en doorgegeven

U heeft nog niet met uw ex-partner afgesproken hoe u uw pensioen verdeelt.

Deze afspraken zijn vastgelegd in de huwelijkse voorwaarden of leggen jullie vast in het echtscheidingsconvenant of de beëindigingsovereenkomst. En u moet de verdeling van uw pensioen aan ons doorgegeven.

final-step-804763ca33

Ik ga scheiden

Als u gaat scheiden heeft dit gevolgen voor uw pensioen. Het is daarom belangrijk om hier keuzes in te maken. Wij helpen u hier graag bij.

Hieronder ziet u de verschillende mogelijkheden om uw pensioen te verdelen. De afspraken die u maakt over de verdeling van uw pensioen gaan over uw ouderdomspensioen. Over het nabestaandenpensioen maakt u aparte afspraken met uw ex-partner. Heeft u samen kinderen? Dan heeft de scheiding geen invloed op het eventuele wezenpensioen.

Log in op MijnABP om de hoogte van uw huidige pensioen te bekijken. 

Verdeling aanvragen
U en uw ex-partner kunnen een voorlopige berekening over de verdeling van uw pensioen opvragen. Dit doet u via het digitale contactformulier of u belt naar onze klantenservice. Of stuur ons een brief.

Ieder krijgt de helft van het ouderdomspensioen dat u opbouwde tijdens uw huwelijk of geregistreerd partnerschap.

Lees meer

U kiest samen voor een andere verdeling. Bijvoorbeeld een ander percentage dan 50%, of een andere periode dan uw huwelijk of geregistreerd partnerschap. 

Lees meer

U kiest er samen voor om uw pensioen te splitsen. Ook wel conversie genoemd. Uw ex-partner krijgt een zelfstandige aanspraak op een deel van uw pensioen. Dit betekent dat uw ex-partner zelf kan bepalen wanneer de uitbetaling van zijn of haar deel wordt gestart. Het betekent ook dat indien uw ex-partner komt te overlijden dit geen invloed heeft op de hoogte van uw ouderdomspensioen. Het bedrag voor uw ex-partner wordt niet toegevoegd aan uw pensioen.  

Lees meer

Kiest u er samen voor om het ouderdomspensioen niet te verdelen? Dan houdt u uw volledige ouderdomspensioen. Uw ex-partner heeft dus geen recht op een deel van uw ouderdomspensioen.

Lees meer

question-step-733e8d7862
Wat was de datum van uw scheiding?
question-step-3706c66f47
Heeft u al afspraken vastgelegd?
final-step-acdbd4b515

U bent gescheiden en hebt nog geen afspraken vastgelegd en doorgegeven

U heeft nog niet met uw ex-partner afgesproken hoe u uw pensioen verdeelt. Deze afspraken zijn vastgelegd in de huwelijkse voorwaarden of leggen jullie vast in het echtscheidingsconvenant of de beëindigingsovereenkomst. En u moet de verdeling van uw pensioen aan ons doorgegeven.

question-step-582ba339ec
Heeft u uw afspraken al doorgegeven aan het pensioenfonds?
final-step-b5c52b5cd8

U bent gescheiden en heeft afspraken vastgelegd en doorgegeven

U heeft samen met uw ex-partner afgesproken hoe u uw pensioen verdeelt. Deze afspraken hebben jullie vastgelegd in het (echt)scheidingsconvenant of huwelijksvoorwaarden. En u heeft de afspraken aan ons doorgegeven.

Wij registreren uw keuze voor de verdeling van het pensioen. U en uw ex-partner kregen allebei een bevestigingsbrief van ons over de registratie van de verdeling van uw pensioen.

Bent u geholpen met deze uitleg? Help ons door een paar vragen te beantwoorden.

final-step-0ba2d60482

Ik heb de afspraken nog niet doorgegeven

U heeft afspraken vastgelegd in scheidingsconvenant of beëindigingsovereenkomst, maar nog niet aan ons doorgegeven. Deze afspraken kunt u aan ons doorgeven.

final-step-c28c02ea86

Gescheiden tussen 27-11-1981 en 01-05-1995

Bent u gescheiden tussen 27-11-1981 en 1-5-1995? Dan is het Boon/Van Loon-arrest van de Hoge Raad van toepassing. Kort gezegd bepaalde dit arrest dat bij een boedelscheiding de waarde van de pensioenrechten verrekend moesten worden. Uw ex-partner heeft daardoor mogelijk recht op een voorwaardelijke uitkering van u zolang u leeft.

final-step-249f0e77ac

Ik ben gescheiden voor 27-11-1981

Bent u gescheiden voor 27-11-1981? Dan heeft uw ex-partner onder bepaalde voorwaarden recht op een deel van het ouderdomspensioen.

Lees meer

final-step-9605f14053

U bent gescheiden van tafel en bed of u gaat scheiden van tafel en bed

Bij scheiding van tafel en bed is het mogelijk om samen met uw partner afspraken te maken over de verdeling van uw ouderdomspensioen.

question-step-3f5e9d22cc
Gaat u opnieuw trouwen of een geregistreerd partnerschap aan met een nieuwe partner of met uw ex-partner?
final-step-0c26c83b41

Ik ga opnieuw trouwen of ik ga een geregistreerd partnerschap aan met een nieuwe partner

Dan krijgt uw nieuwe partner recht op het nabestaandenpensioen dat is opgebouwd vanaf uw eerdere echtscheiding.

Heeft uw ex-partner afgezien van het recht op nabestaandenpensioen? Dan krijgt uw nieuwe partner eventueel ook recht op dit nabestaandenpensioen.
Gaat u vervolgens weer scheiden? Dan heeft uw nieuwe partner eventueel recht op een deel van uw ouderdomspensioen en nabestaandenpensioen. 

final-step-002c485d28

Ik ga opnieuw trouwen of een geregistreerd partnerschap aan met mijn ex-partner

Dan gelden dezelfde regels als voor een eerder huwelijk. Wij ontvangen het huwelijk of geregistreerd partnerschap vanuit de Basisregistratie Persoonsgegevens (BRP).

final-step-4e141eb522

Heeft u een vraag?

Neem voor meer informatie contact met ons op via 045 579 62 55. U kunt ons natuurlijk ook mailen. Of stel uw vraag via de chat. We helpen u graag!